October 27, 2008


Resident Evil: Apokalipszis
(Resident Evil: Apocalypse, 2004)

Raccoon City ostroma

A franchise második felvonása a játék harmadik, Nemesis alcímre hallgató részének felel meg. Az Apokalipszisben nagyon kiütközik, hogy Paul Anderson-tól átvették a stafétabotot (rendező: Alexander Witt): ez a mozi végre már nem akar horrornak látszani, mert tisztában van vele, hogy úgysem lenne képes borzongatni. Épp ezért egy rendkívül akció dús mozit kaptunk – a játékfanok bánatára. Én viszont ennek is eszeveszettül örültem.

Az első rész teljesen lezáratlanul ért véget, és a második felvonásban is még több kérdést kapunk, mint amire választ lelünk. A sztori ott folytatódik, ahol abbamaradt: Alice-t elhurcolták, és T-Vírussal kezdenek rajta kísérletezni. Alice esetében a vírus nem megfertőzi a nőt, hanem átalakítja sejtjeit, lényegében Alice az evolúció következő lépcsőfokává válik. Ott van még Matt is, akit szintén elvittek a Védernyő emberei, és betették őt a Nemesis-programba…
Közben a Vállalat alkalmazottai behatoltak a Kaptárba, így a vírus kiszabadult Raccoon City-be, és megfertőzte a fél várost. A Védernyő fejesei karantént rendelnek el, hogy a vírus ki ne szabaduljon a városból, és így természetesen a Védernyő hírneve is marad a régi. Atombombát készülnek ledobni Raccoon City-re, hogy megtisztítsák a várost. A fedősztori pedig egy atomreaktor véletlen meghibásodása…

Akárki akármi mond, nekem az egész franchise forgatókönyve rendkívül tetszik. Csavaros, rengeteg fordulattal, és elég nyakatekert ahhoz, hogy soha ne értsük a lényeget. Emellett minden akciófilm-fanatikust kielégítő képsorok tárháza fogadja: pörgős, véres és dinamikus akciókra számíthatunk a film során, és ez nagyon jól működik.

Milla Jovovich még mindig a helyén van, ügyeskedik és játszik, bár kissé megrázó jelenet lehet férfitársaimnak, mikor meztelenül látjuk őt egy burában...
Az ügyeletes bombázót most Sienna Guillory játssza, aki feledteti szépségével a színészi véna hiányát. Ő Jill Valentine karakterét alakítja, aki a játékok közül szintén a 3. részben tűnik fel.
Kiemelendők még Oded Fehr és Mike Epps, akik a harmadik moziban is felbukkannak.


A helyszínek is bejövősek, Raccoon City utcái holtsötétben. A költségvetést felemelték az első részhez képest, és ez meg is látszik: itt már igazi akciójelenetek fogadnak minket, minden percben robban valami, helikopterek zuhannak le, és végre a jelenlegi főgonosz, Nemesis is szebben ki van már dolgozva.
A harcok rendkívül jól meg vannak koreografálva, Alice akrobatikus ugrabugrálásai felteszik a pontot az i-re.

Az Apokalipszis alcímre hallgató mozitól szintén ne várjunk értelmes gondolatokat, vagy maradandó filmélményt, de rendkívül szórakoztató, vérbeli akciómozi, ami szintén egy furfangos lezárással csábítja a fanatikusokat a harmadik, Teljes pusztulás című rész megtekintésére.
A Resident Evil második része tehát még szélesebb körhöz szól, mint az első mozi, mert ez már nem csak a zombifilmeket kedvelőknek, de az akcióra vágyó nézőket is vonzza a képernyőkhöz. És ismét ügyesen! A második epizód (is) remekül termelt, 2007 szeptemberében már a harmadik mozi után nyalhatták meg mind a tíz ujjukat a műfaj szerelmesei.
70%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment