July 27, 2009


Moulin Rouge! (2001)
Baz Luhrmann mágiája

Baz Luhrmann filmjének eddig három alkalommal futottam neki, de az első percek után valami furcsa hányinger fogott el: hiába, Luhrmann szélsőséges direktor, filmjeit vagy imádja, vagy utálja az ember. Ízlés kérdése. Ma végre túltettem magam a nyitó képsorokon, és végignéztem ezt a csodálatos mozit.

Luhrmann pompás világot nyit meg előttünk, harsány színkavalkád, szemgyönyörködtető képi világ tárul elénk, minden néző döntse el magában, hogy szerinte ez egy csodás képi orgánum, vagy túlzó giccs. A filmzene pedig párosulva a képekkel helyezi fel a filmre a méltó koronát.
A rendező maximális hozzáértéssel vezényli le a megannyi emlékezetes jelenetet, a monumentális végkifejlet kiváló lezárás. Maga a szerelmi történet inkább klasszikus panelokból épül, mégis elragad, s lehúz ebbe a durva, mégis csalogató világba. A történettel párhuzamosan futó indiai színdarab pedig remek kiegészítés, a végén pedig hatásosan kapcsolódik egymásba a kettő.

A végzet asszonya, Satine a gyönyörű Nicole Kidman által kel igazi életre: Kidmant mindig is imádtam, s amit itt nyújt teljesítmény címszó alatt, az döbbenetes. Amikor csak megjelenik a vásznon, a néző szíve óhatatlanul is kalapálni kezd, fagyos játéka tüzet ébreszt a közönségben. Hihetetlen, hogy egy ilyen szenvedélyes szerep után egy évvel később öngyilkos lett Az Órákban.
Ewan McGregor jelenléte a filmiparban pedig tényleg megkérdőjelezhetetlen: van még hová fejlődnie, de a lehető legjobb úton halad, itteni játékát is talán a Golden Globe-jelölés súlya tükrözi legjobban.

Amit a Moulin Rouge!-ban láttam, az varázslat: belépés egy új dimenzióba, két óra eltöltése egy másik világban. Ez a film egy bohém életérzés, igazi szenvedély, romantika, egy pezsgő parádé, monumentális színjáték, mely a "Függöny le!" felkiáltás után nem ér véget, parázsló miliője a nézőben él tovább.
90%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment