January 29, 2009


Wanted (2008)
A film, amelyben egy szövőszék mutatja meg a sorsod

Bizony, 2008-ban már ilyen egyszerű kis eszközök osztják az észt, ezek segítségével tudhatod meg, ki lesz a következő áldozatod. Ráadásul az eszközt olyan magasröptű szavakkal köti össze a forgatókönyv, mint „fate”…

A Wanted 2008 egyik legnagyobb sikere volt, a folytatás garantált, a népek jól szórakoztak, a bevételi mutatók egekbe szöktek.
Kérdem én, mire föl?

Komolyan próbáltam élvezni és szeretni a filmet, de egyszerűen nem ment. Az első fél óra után egyből elásta magát nálam az egész úgy, ahogy van.
Tulajdonképpen nincs is itt másról szó, mindössze látványos akciók soráról, túlzó és sokszor röhejes forgatókönyvről, valamint iparos rendezésről.
Akciófilmekkel szemben természetesen mások az elvárások, mint például egy dráma esetében: itt megengedett a silányabb rendezés és szkript, gyakorlatilag a látvány, az akciójelenetek megrendezése és a színészek a fontos tényezők.

Apropó, látvány! 1999-ben, a Mátrix alatt döbbenten figyelte mindenki a lehengerlő, fantasztikus vizuális látványt. Az a film gyakorlatilag úttörő volt, a CGI azelőtt sokaknak ismeretlen fogalomnak számított, ma már egy kalandfilmről vagy akciómoziról rögtön ez a szó ugrik be.
Szóval ami tíz évvel ezelőtt zseniális volt, az a jelenben nem csak felesleges és értékelhetetlen (hiába a szebb kivitelezés), hanem sokszor már a közhelynél is több: zavaró és irritáló.
A Wantedben szinte minden említésre méltó akciójelenet, minden gyilkosság, ravaszhúzás lassítva tárul a szemünk elé. Jó, oké, ez az első tíz percben még fogjuk rá, elmegy. A bolti jelenetnél már kezd zavaró lenni: belassítva nézzük az akciót? Elalszunk rajta, unalmas! Viszont hiába kezdünk el könyörögni a 30. perc tájékán, hogy most már valami mással rukkoljon elő ez a film; egyszerűen nem tud. A teljes játékidőn átível ez a roppant szükségtelen effektus, így amit a filmkészítők nagy durranásnak szántak, az a másik végletben valósul meg: giccses gúnya válik belőle.

A másik irritáló tényező Angelina Jolie. Bombanő, ráadásul tehetséges. Megértem, hogy évente kell egy olyan filmet forgatnia, amiben megmutathatja meztelen testét, sőt, azt hiszem, örömmel nézzük az ilyen jeleneteit! De nem ilyen filmekben! Egy olyan nagy kaliberű színésznőtől, aki idén a második Oscar-díjáért száll ringbe, ne süllyedjen már le egy ilyen felületes film szintjére, könyörgöm! Karaktere, aki persze "roskadozik" az eredeti ötletektől szendvicset majszol, miközben panorámában élvezi az erőszakot. Vajon miért jutott eszünkbe rögtön egy korábbi ostoba filmje, az Életeken át?...
Morgan Freeman-t is szívesebben látnánk viszont egy Hideg nyomon-szintű filmben, és James McAvoy kezébe is jobban illik a Vágy és vezeklés törött cserepe, mint a Wanted idétlen pisztolya.

A film természetesen jó szórakozás lehet, ha képesek vagyunk eltekinteni a CGI undorító giccsétől (nem vagyok CGI-ellenes, sok filmben ott a helye, de ez itt több mint túlzás). A Wanted célja valójában több, mint a szórakoztatás (amit hellyel-közzel jól elvégez), ugyanis egy iszonyatosan menő, divatos, amolyan tökös filmnek akar mutatkozni, holott abszolút nem az. Csak egy egyszerű felvágás. Néhány lélegzetelállító jelenet és Jolie vetkőzése sok mindenért kárpótol, de én csalódtam, mert azt hittem, 2008-ban készülhet már egy kissé egyedibb stílusú akciómozi is (bár rossz példát hoztam, hisz A Sötét Lovag ezt kétség kívül teljesítette).

Ezek után a Wanted-ra nem tudok másképp gondolni, mint Hollywood önreklámozására. Félek, ez a mozi valójában azért készült el, hogy a film fővárosa megvillanthassa, mire képes a számítógépes technika 2008-ban, valamint, hogy mekkora bevételi mutatók érhetők el a húzónevek segítségével.

Egyszeri szórakozásra talán megteszi. Viszont mivel képtelen kiemelkedni a középmezőnyből, nem hinném, hogy valaha is többet mondanánk rá, mint "csak egy akciófilm".

Annak viszont örülök, hogy eme 2 óra alatt megtanultam, hogy a szövőszék angol megfelelője a „loom”. Ez örvendetes, bár nem ilyen céllal kezdtem el nézni a filmet…
55%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment