July 2, 2010



Exférj újratöltve
(The Bounty Hunter, 2010)


Senki se számítson hosszú írásra. Jó lenne terjengősen kivesézni ennek az álakció-vígjáték filmnek kisebb-nagyobb hibáit, de... Nem éri meg.

A hollywoodi filmgyárba legsikeresebben betört jóbarát, Jennifer Aniston valahogy eddig sem kápráztatott el kivételes alakításokkal. Néhány jobban sikerült filmje mellett ott van a Kisiklottak vagy a Nem kellesz eléggé, előbbiben kiábrándító volt, míg utóbbiban szimplán fel sem tűnt jelenléte. Ha egy okot kellene keresnem, amiért elvállalhatta ezt a filmet, azt mondanám, inkább ment volna el Hajdú Péter műsorába, a színvonal ugyanis kivételesen az Esti frizbit igazolta volna.
Egyébként el tudnám képzelni, hogy Aniston egyfajta visszavágásnak szánta a filmet a Jolie-Pitt-féle Mr. és Mrs. Smith miatt. Csak ahhoz teljesíteni is kellett volna, nem igaz?
Ezúttal azonban még Anistont is alulmúlta a 300 tökös főhőse, az arcszaggatóan döbbenetes Gerard Butler, aki annyira puhány és töketlen, hogy szinte saját nemére hoz szégyent.

Megcsinálták a szerencséjüket...

Érdekes jelenség ez az Exférj újratöltve: nem elég, hogy színészi felhozatal terén a remek Christine Baranski apró mellékszerepében mindenki mást kenterbe ver, de még a film műfaját sem nagyon lehet behatárolni. A DVD-borítón persze az áll majd, hogy akció-vígjáték. Ahhoz, hogy tényleg kiérdemelje ezt a két jelzőt, a készítők jobban tették volna, ha nem olyan gyerekes szintű akciójelenetekkel rukkolnak elő, amik alatt az egyszeri néző többet ásít, mint a film többi részén együttesen. A félig sem sikerült szórakoztatás másik nagy eleme a humor volna. Elvétve valóban akad pár megmosolyogtató pillanat. Szép munka!

Több bekezdést írni feleslegesebb, mint maga a mű. Az Exférj újratöltve egy az egyben kiábrándító munka. Az egyes jelenetek szinte kapocs nélkül lógnak a levegőben, az egymást követő képsorokat képtelenek voltak egy közös láncra felfűzni. A megszokott sablonokat vérgyengén felhasználó mozi (még a kötelező pancser alak is, amely általában a humor jelentős részét szállítja, csak egy az eltorzult elemek között) nem elég, hogy már-már irreálisan buta, de közönségét is butának nézi. Ezt pedig nem kell, sőt, nem szabad tűrni.
40%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment