December 21, 2009


Észvesztő
(Girl, Interrupted, 1999)
A közönség érzelmi zsarolása

A Borderline személyiségzavarral küzdő Susanna Kaysen írónő a '60-as évek végén elmegyógyintézetbe került, majd évtizedekkel később, 1993-ban megírta Girl, Interrupted című könyvét, mely az intézetben eltöltött eseményeket dolgozza fel. A regényből Winona Ryder főszereplésével 1999-ben készült mozifilm - valódi sztársereggel és óriási filmélménnyel nyakon öntve.

Az elmegyógyintézet a film fő színhelyévé tételével a rendező, James Mangold rendkívüli atmoszférát teremt, melynek valósághoz való hűségét szerencsére nem tudom meghatározni, annyi azonban biztos, hogy erre a helyre örökké emlékezni fogok. Mangold viszonylag családias, könnyű légkört épít ki, melybe még a tartózkodó nézők is pillanatok alatt belemerülnek. A különc karakterek, a hol vicces, hol vérkomoly jelenetek nagyon különös élményként forrnak egybe a vásznon, de az intézetbe tett látogatás garantáltan feledhetetlen két órává válik a közönség számára.

S ez elsősorban nem is az egyébként lehengerlő Winona Ryder, hanem az alakításáért Oscar-díjjal kitüntetett Angelina Jolie alakjának köszönhető. Jolie-tól sokan még mindig megvonják a színésznő jelzőt, pedig aki látta Christine Collins-ként az Elcserélt életekben, az megbizonyosodhatott végtelen tehetségéről. De aki látja őt az Észvesztőben Lisa-ként őrjöngni, az valószínűleg örökké bevési Jolie-t az emlékezetébe. Játékát illetően nem elég meghatározni, hogy remekül hozza az őrült nő szerepét... Valójában ennél sokkal többről van szó: Jolie tökéletesen ragadta meg karaktere összetettségét, melyben megfér egymás mellett úgy a végtelen vadság, mint az érzékenység, és kiváltképp az érzékiség. Jolie körül felforr a levegő, jeleneteiben elsöprő erővel tombol, rettenetes hangszínével, a figura teljes átvételével az egyik legmarkánsabb mellékszereplői alakítást nyújtja, amihez foghatót évtizedünkben nem is nagyon láthattunk.
S bár Angelina Jolie egyértelműen elviszi a hátán a filmet, nem szabad megfeledkezni a szintén nagyszerű epizódszereplő Whoopi Goldbergről, vagy Vanessa Redgrave újfent isteni alakításáról. A további mellékszereplők, mint a 21 grammban is szereplő Clea DuVall, vagy Brittany Murphy, szintén meglepően erősek, bár Murphy karakterében kétségkívül több van, mint amit megelevedni láttunk.

Winona Ryder és Angelina Jolie kapcsolata űrt hagy a nézőben

A remek James Mangold szerencsére nem csak a nagy nevekkel próbált alapokat biztosítani a filmhez: a Girl, Interruptedhez sikerült egy különleges filozófiát társítania, ami talán még Jolie alakításánál is megkapóbb. Az őrület határait, a szeretetre méltóságot kutató gondolatkörök mellett megjelenik Ryder és Jolie karaktere között egy különös viszonyrendszer, mely leginkább A rém című filmdrámában megelevenedő kapcsolathoz hasonlítható. Susanna Kaynes és Lisa Rowe között egymásra utaltság alakul ki, mely később szolgáltathatna a kapcsolat megerősítésére, ám ez nem következik be. A rém karakterei között is olyan "bizalmi" kapcsolat alakult ki, amelynek alapja mindösszesen az a bizonyos egymástól való függés, az olyan csapatjáték, melynek funkciója mindössze a túlélésben rejlik. Ezért megrendítő végignézni, amint kettejük kapcsolata egy ponton túl megbicsaklik, más síkra terelődik, talán el is mélyül, de közben mégis űrt hagy maga után, a néző lelkében pedig egyfajta törést okoz.

Úgy gondolom, ez a különleges kapcsolat kifogástalan bemutatása adja meg az Észvesztőnek azt a löketet, amivel időtállóbb filmmé válik. Hasonlóan A rémhez, fojtogató pillanatok elevenednek meg a filmben, melyek nem feltétlenül szép pillanatok, de szükség van rájuk, hogy a Girl, Interruptedrre azt mondhassuk, a feledhetetlen pillanatok egyike. Az egyik legkényesebb témával, az emberi kapcsolatok megrendíthetőségével hagy olyan ürességet a nézőben, mely közben időtálló filmélményben csúcsosodnak ki, s Winona Ryderhez hasonlóan a mi lelkünkben is kialakul az a megfoghatatlan, s talán nem szívesen kimondott gondolat, miszerint nem szívesen hagytuk el a Claymoore intézményt.
95%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment