October 29, 2008


Resident Evil: Teljes pusztulás
(Resident Evil: Extinction, 2007
)
Még több vér, még több hús - itt a Kaptár 3!

A bevételi mutatók folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak a Kaptár-filmekkel kapcsolatban - evidens, hogy a franchise harmadik része még nagyobb költségvetésből még nagyobb sztárokkal készült el.

A történet 5-8 évvel a 2. mozi után játszódik: a kór az egész Földet elárasztotta, az emberiség megszűnni látszik, a bolygó elnéptelenedik, elsivatagiasodik. Alice, aki mindeközben mindennél hatalmasabb szupererőre tett szert a vírusnak köszönhetően, ráébred egy dokumentum segítségével, hogy még létezik izolált, vírusmentes övezet: Alaszka! Közben hozzácsapódik egy sivatagi karavánhoz (hiszen már szinte az egész Föld sivatag), és együtt indulnak neki a rázós útnak. Megérkeznek Las Vegas-ba (ahová a jelek szerint a víruskitörést követően átépítették az Eiffel-tornyot, sőt, a Szabadság-szobrot is - más gondjuk biztos nem volt a világ vezetőinek:)), majd az egyik Védernyő-telepen próbálnak hozzáférni az utazáshoz szükséges járművekhez.
Közben Dr. Isaacs, a Védernyő Vállalat ügyeletes gonosza Alice-klónok DNS-ével próbálja helyreállítani a fertőzöttek egészségét, de legalábbis domesztikálni őket.

A film minden eddiginél megzavaróbb és csavarosabb forgatókönyvvel operál: már kezdetnek a Raccoon City alatt meghúzódó Kaptárnak a biztonsági rendszerénél nyitunk, ahol az első mozi is kezdett. A lezárás pedig szerencsére minden okot megadott egy negyedik részre is, onnantól pedig átengedve a moziba járóknak a teret: már csak a bevételi mutatókon múlott a folytatás. A harmadik felvonás remekül csilingelt a jegypénztáraknál, majd a DVD-piacon (na meg az Interneten is) ügyesen teljesített, ezért irány a negyedik rész 2010-ben!

Milla Jovovich már a kisujjából rázta ki harmadszor is Alice-t. Sztárvendégekként pedig olyan nevek dukáltak a mozihoz, mint a szexis Ali Larter (Hősök), Ashanti, vagy Linden Ashby (Melrose Place). A jó öreg régiek, Mike Epps és Oded Fehr is visszatértek, bár kétlem, hogy a negyedik részhez is leszerződnének - több okból is. Ali Larter egyébként a játékokból is ismert Claire Redfield-et alakítja, aki eltűnt bátyját próbálja megtalálni... Nos, miután a lakosság 90%-a megfertőződött, valószínűleg pozitívan áll a kereséséhez.


A mozi mind a stílusában, mind a zenéjében visszatért az első részhez, azaz ismét kapunk egy kis horror beütést a már megszokott dallamokkal. A sivatagi filmben bizony nem sok sötét jelenet van, de még így is képes néha a szívbajt hozni ránk. Alice új, vagány húsdaráló eszközeivel pedig még jobban ontja a megalvadt vért az élőholtakból, mint valaha.

Egy dologban passzol mind a két részhez: minden értelmet nélkülöző blődség, a megszokott 90 perces vérfürdő és darált hús - már harmadik alkalommal. És még mindig nem unjuk! Csak térjen vissza a negyedik epizódra is Milla Jovovich, nélküle már el sem tudna képzelni az ember egy vérbeli Kaptár-mozit.
70%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment