June 30, 2009


Képlet
(Knowing, 2009)

Nicolas Cage ismét nem mutatja meg!

S bár az Oscar-díjas színész rengetegszer bizonyította tehetségét, az bizony már jó régen volt. Újabban az önlejáratásban jeleskedik: A szellemlovas című minősíthetetlen alkotástól kezdődően a Veszélyes Bangkokig át a Képlettel kiegészülve színészi teljesítménye erősen ível lefelé, de 2007-ben, a Nextben saját maga mellett legalább Julianne Moore is beégett.
Anyagilag persze elég ránézni a Képlet bevételi mutatóira, s rögtön bizonyossá válik, hogy Cage még ma is nagy húzónév s garancia a sikerre, de azért néhány jelenete mellett egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni. Más, tehetségesebb színészek lehet, hogy nem fapofával élnek meg egy légikatasztrófát, s több ember hamuvá égését, hanem akár életet is lehelnek karakterükbe. Cage azonban végtelenül sótlan, persze ha belegondolt volna, hogy ideje volna annyi rossz film után valamit színészileg is villantani, küszködő játéka talán nem éri el a röhejes szintet. A szakmai elismerésért azért többet kell tenni.

De legalább a történetírók gondolkodtak kicsit, s ez meg is látszik a film első felén, az ugyanis remek hangulatot teremt, tele feszült és látványos jelenettel. A történet fő vonala egy ideig valóban jó, mellette a bensőséges család-vonatkozás teljesen reménytelen próbálkozás, a félárva, korántsem átlagos kisgyermek és a magába forduló családfő-sablon minden rossz szándék nélkül is óriási klisének számít 2009-ben. Ráadásul egy Nicolas Cage-filmtől senki sem a családi drámázást várja. A mozi második felében viszont már a fő cselekmény is átvált triviális időhúzásba, az írók csak csűrik-csavarják az eseményeket, hogy kiteljen a két órás játékidő, ahelyett, hogy egy szűk másfél órában meg lett volna minden, ami izgalmas és érdekfeszítő. Így azonban csak pár ötletes csavar menti meg a filmet az érdektelenségtől. Ezek után a készítők még jó pár könnycseppet is megpróbálnak kierőszakolni belőlünk, mondani se kell, mennyire jártak sikerrel.


A Képlet erőssége természetesen a látványvilág, mely nagyjából megállja a helyét, bár helyenként a CGI mellett az igényességre is gondolhattak volna a készítők. A második katasztrófát felölelő jelenet például sokkal hatásosabb lehetett volna, ha az animációért felelősek nem érzékeltetik velünk minden pillanatban, hogy ez az egész szcéna egy számítógép műve.

A Knowing akármennyire is jól indult, végül nem maradt belőle több, mint egy egyszer nézős, abszolút feledhető közepes produkció. Bár amíg tart a film, addig igazán leköt és magával húz, de nem biztos, hogy minderre másnap is emlékezni fog a néző. Alex Proyas pedig bizonyára nem jegyzi naptárában a napot, mikor aláírt a filmhez: mindenki jobban járna, ha ezek után ismét maradandót alkotna, mint 15 évvel ezelőtt a Hollóval.
55%

*Csernák Ákos


3 comments:

Anita said...

fuhh meg se nézem. tuti. ><. le van töltve ezer éve. úgy fél órát már láttam is belőle, elég volt xD. Cage-nek lett 2 jó cucca azé 2000 óta, a fagyvernepper meg nekem a veszélyes bangkok tetszett. többi pffff. bezzeg 2000 előtt mekkora filmjei voltak :O jó lenne már ha visszarázódna a régi kerékvágásba....

Atonemovie said...

Hehehe, hát ez úgy volt...
Hogy múlt héten belém hasított valami, hogy ideje volna már legalább egy-két mozikban futó kommerszséget is megnézni. Azt hiszem, az Angyalok és démonokkal valamint az itteni frenetikummal kiélem egy pár hónapra a popcorn-filmek csábítását.
De ezek után úgy érzem, vagy bő két évre elég volt belőlük. :)

Ideje volna nem elpocsékolnia a tehetségét, mert neki azért van belőle bőven. Megnéztem IMDb-n, most asszem 2009-ben összesen öt filmje lesz. Khm. Popcorn-filmje.

De ha Neked az első fél óra sem tetszett, akkor nyomj Delete gombot, a többi rész ugyanis még rosszabb. :)

Krisztián said...

Kíváncsian néztem meg a filmet, mivel kapott hideget-meleget, saját magam akartam megbizonyosodni, milyen is ez az alkotás. Meg kell mondjam, eléggé hullámzó. Az elején kialakított atmoszféra miatt nagyon belelkesített, ám ebből a hangulatból folyton ki akart zökkenteni a film - hol Cage kínos játéka, hol egy idióta fordulat, hol egy se-füle-se-farka párbeszéd késztetett szörnyülködésre. Viszont a katasztrófa jelenetek nagyon tetszettek, az egész apokaliptikus végkifejlet elismerésre méltó, tehát a történet fő vonulata bejött, csak épp az egyenetlen színvonal hagy keserű szájízt az emberben. Nálam 65%

Post a Comment