May 16, 2010


Sky kapitány és a holnap világa
(Sky Captain and the World of Tomorrow, 2004)
Szélsőségek a középúton

Kerry Conran elég méreteset bukó képregény-adaptációja alapvető ellentmondásosságaival tartott lázban és ébren, de végeredményben nem volt képes élményekkel gazdagítani.

A darab képi világa egyszerre lenyűgöző és horribilis. A film noirt idéző beállítások és a hihetetlen játék a fényekkel és színekkel alapvető vizuális élményt nyújtanak. Kár, hogy minden képkockát erőteljesen roncsol a kiforratlan CGI-technológia. A nézőt folyamatosan zökkenti ki leplezhetetlenül gyenge animációk sora, így az élmény valahol félúton megreked, a néhol már abszolút röhejes és szégyenteljes pillanatok tarkította világ nem csak hihetetlen, de egyben hiteltelenné is válik.

A kétvégletű látványvilágot valamilyen szinten a filmzene képes az arany középút felé billenteni: a hősiesség, diadalittasság dallamai hibátlanul passzolnak a képregény-világba, de sajnos minden dallam ismerős lehet innen-onnan (kiváltképp egyéb képregény-adaptációkból), ezért "csak" hibátlan, de nem tökéletes.

Elsőosztályú számítógépes játék, vagy kellemetlen látványvilágú film?

További kizökkentő elem a Sky kapitány partnerét alakító Gwyneth Paltrow. Ő nyilvánvalóan alapjaiban taszít engem, hisz olyan alakítást még nem igen láttam tőle, ami méltó egy ilyen felfuttatott névhez, de a Sky kapitány és a holnap világa után végre teljesen letisztázódott számomra, hogy miért nem tudom őt elfogadni a vásznon. Egyszerűen nem odavaló. A rideg sznobság megtestesült alakjaként, jellemének örökös fagyosságával áthághatatlan falat emel színészet és valóság között. Minden mimikája, mozdulata totálpontosan eltervezett, megkoreografált, s épp ezért hiteltelen, amit nyújt. A tökéletes pillanathoz való görcsös ragaszkodása vezet állandó színészi félresiklásaihoz.
Paltrow kisasszony elemzésén túl érdemes megemlíteni magát a főszereplőt, Jude Lawt, aki erőfeszítések nélkül hozza, amit kell, Angelina Jolie pedig Paltrow szöges ellentéteként egy merev, férfias kapitányt alakít, akiben ott ég minden női tüzesség. Giovanni Ribisit pedig mindig élmény mellékszerepeiben látni, tehetségénél fogva megérdemelné, hogy Hollywood végleg keblére ölelje.

A Sky kapitány és a holnap világa számomra az ellentétek filmje. Túlságosan ellentmondásos ahhoz, hogy középszerűnek titulálhassuk; nem kevés hibája és szintén számos pozitívuma miatt emlékezetes félélményként tekintek rá. Rém egyszerű története, hamissága és félmegoldásai mégis az "egy a sok közül" kategória felé billentik a mérleg nyelvét: olyan valóban lehengerlő filmek, mint a Sin City és a Watchmen csettintésre küldik őt kispadra.
60%

*Csernák Ákos

4 comments:

rpepe said...

Amikor pár évvel ezelőtt megnéztem ezt a filmet, furcsa kettősség volt bennem is. Egyrészt h az elgondolás mennyire jo volt, hiszen alapjában nekem is tetszett a film, csak a kivitelezés... Már már olyan érzésem volt mintha akarattal oldották volna meg igy, ócskának tűnő CGIvel. Ugy tűnik mintha ezzel akarták volna művésziesebbé tenni a filmet... nem tudom... Furcsa az biztos!
Szerintem Peter Jackson, Guillermo Del Toro, vagy például Spielberg mester kezében nagyobbat szolt volna a dolog...

Atonemovie said...

Ez esetben örülök, hogy nem csak én gondolom így. Nem akarom elhinni, hogy szándékos ez a minőségű CGI, az alkotók is láthatták, hogy milyen minőségi szintet üt meg... Bár úgy gondolom, ahogy haladunk a korral, úgy látunk folyamatosan jobbnál jobb animációjú filmeket, így több évvel a Sky kapitány megjelenése után nem csoda, hogy a mai szem számára ez a fajta látvány elévült.

rpepe said...

1993-ban került bemutatásra a Jurassic Park, ami ugyan a mai szemmel nézve nem tökéletes, de akkoriban hatalmas mérföldkőnek számított. A két film között 11 év telt el, és ha egymás mellé tennénk a két filmet akkor lehet h CGI szempontjábol a dínók felé billene az a mérleg!
Vagy ott van a Matrix 1999-ből, ami szintén nagy előrelépés volt CGI szinten.
Ha leszerződtet egy mozigyár 3 ekkora névvel bíró színészt, akkor ne mondja nekem senki h a CGIre nem tudnak odafigyelni, több 10 millios költségvetés mellett. Ha reálisan gondolkodok csak arra juthatok h valamilyen okbol ezt igy akarták...

Atonemovie said...

Meggyőztél. :) Ha szándékos volt mindez, akkor még rosszabb az összkép.

Post a Comment