May 3, 2010

2010 nyár (II.)

Az előző bejegyzésben elsősorban az amerikai filmpremiereket vettem górcső alá, most következzék a hazai felhozatal az év májustól augusztusig terjedő időszakában.

Május jól kezdődik az Alkonyat-fanatikusok számára, hisz rajongásuk fő oka, Robert Pattinson az Emlékezz rám című filmmel villant, ami a tengerentúlon bőven a várt alatt teljesített, de a magyar tinilányok révén biztosan nyereségessé válik az üzlet. :) Ennél sokkal jelentősebb Az út című posztapokaliptikus dráma premierje, ami odaát óriásit bukott, a díjkiosztók pedig gyakorlatilag mellőzték. Kérdem én, hogy miért, mert ez a film mindent megérdemel, csak ehhez hasonló hánytatott sorsot nem. Az, hogy egyedül az Örökmozgó moziban mutatják be, előrevetíti hazai fényes karrierjét, ezért nem is értem, miért nem jön inkább egyenesen DVD-re. A Viggo Mortensen főszereplésével készült filmről itt írtam röviden. A magyar felhozatalt Sas Tamás Szélcsendje képviseli, amit mindenhol szétszedtek, ahol csak olvastam róla, bár azon nem kell meglepődni, hogy a "9 és fél randi és a Szinglik éjszakája rendezőjének új filmje" mindenkit taszít. A hónap közepétől rajtolnak a kasszasikernek szánt produkciók, így többek között a Robin Hood május 13-tól, míg a Perzsia hercege 20-tól. Május utolsó hete a nőknek kedvez: érkezik a Szex és New York második része, és a Streetdance 3D, valamint másodjára mutatkozik be Nanny McPhee.

Ridley Scott már most tervezi a Robin Hood további részeit

Júniust Rémálom az Elm utcában nyitja, amit a kritikusok élve temetnek, de a pénztáraknál egyelőre szép pénzeket hagy. Az igénytelenség új formájaként mutatkozik be Miley Cyrus főszereplésével Az utolsó dal, amit kivételesen nem csak a kritikusok, de a nézők is utálnak. Sajnálatos, hogy ilyen rohamosan esik a színvonal a Nicholas Sparks könyveiből rendezett filmek esetében, hisz a 2004-ben készült Szerelmünk lapjai zsenialitásához képest az Éjjel a parton giccsessége és a Kedves John! széteső jellege után Az utolsó dalt már valósággal földbe döngölik odaát. Ezzel a "mely filmre nem vagyunk kíváncsiak"-lista egy előkelő helye került lefoglalásra. Június második felében debütál a siralmas magyar címet kapó, ennek ellenére nagyon is sokat ígérő Ha/Ver. A vele egy héten bemutatásra kerülő Toy Story 3 természetesen 3D-ben meséli tovább Woody és Buzz Lightyear kalandjait. Június végén jön az Alkonyat - Napfogyatkozás, ami remélhetőleg sokkal kevesebb hisztit vált majd ki, mint a sorozat legelső része, mert igazán kellemes volna, ha a filmes portálok nem egész nyáron az új vámpítörténet övezte őrjöngéssel volnának tele.

11 évvel a 2. rész után kerül mozikba a legújabb Toy Story

Július 8-án mutatják be a Shrek a vége, fuss el véle című mesét, aminél nagyobb érdektelenséget idén nem sok film váltott ki belőlem. Az egyre erőltetettebb sorozatról úgy hírlik, a negyedik résszel véget ér, de ez vagy csak átverés, vagy a gyártók is érzékelik, hogy nagyon elég volt már a zöld ogréből. A hónap közepén érkezik a Szellemíró, Roman Polanski új filmje, ami úgy gondolom, kellő visszhangot kap majd a Polanski ügyeivel folyamatosan foglalkozó bulvárok által. Július 29-én nyit Az utolsó léghajlító, amitől én előre rettegek, de tévedjenek megérzéseim!

Pierce Brosnan és Ewan McGregor a Szellemíró c. misztikus thrillerben

Júliusra egyelőre ennyi, augusztusra pedig egyetlen premier sincs még kitűzve. Remélem, hogy hamarosan jobbnál jobb címekkel telik meg ez a két hónap, mert a hazai felhozatal az amerikaihoz viszonyítva egyelőre eléggé semmilyen.

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment