February 6, 2009


Amikor megállt a Föld
(The Day The Earth Stood Still, 2008)

És amikor megáll az ész is

A sci-fi műfajáról minden túlzás nélkül elmondható, hogy az utóbbi időkben hanyatlik. Természetesen a műfajban előfordul pár említésre méltó cím is (Transformers, Napfény, Cloverfield), azonban ha csak a tavalyi nyárra gondolunk, iszonyatos volt a felhozatal. Az X-akták és a Hipervándor valóságos szégyen volt, Az eseményt az összes kritika földbe döngölte.
Ezek után gondolom mindenki várt már egy igazán belevaló sci-fit. Mikor az impozáns stáblistáról is értesült a filmes világ, talán egy naiv pillanatra mindenki elhitte, hogy sikerül 2008-at lezárni egy belevaló mozival, ami talán képes lesz a hanyatló műfajba új erőt lehelni.

Óriási űrhajó landol Amerikában, a Central Park közepén (érdekes, az űrlények állandóan Amerikában landolnak). A hatalmas gömbből egy Klaatu nevű idegen (Keanu Reeves) kerül elő. Célja megtisztítani a fertőtől a Földet, majd újra benépesíteni azt. Egy gond van: a fertő az emberiség, és Klaatu mindent elkövet, hogy a beszennyezett Földet megszabadítsa az emberi fajtól. A jövevény közelébe férkőzik Helen (Jennifer Connelly), hogy meggyőzze őt: az emberek képesek a változásra (ami egyébként az egyik legnagyobb közhely).

A film sajnos ezer sebből vérzik, ezért az Amikor megállt a Föld biztosan nem fog belesegíteni a sci-fi felélesztésébe. Maximum még inkább földbe tiporja azt. A stáblista alatt mindössze pár jelző jutott eszembe: gyenge - a szó legszorosabb értelmében -, erőtlen, ostoba és abszolút felesleges.

Gyenge, mert képtelen bármiféle reakciót, hatást kiváltani a nézőből. Képtelenek vagyunk beleélni magunkat ebbe az életidegen, ostoba környezetbe, ugyanis a legkevésbé sem életszerű. Pedig szerintem egy sci-fi-t is el lehet adni egy hihető csomagolásban, ami csak úgy vonzza a nézőt a képernyőkhöz. A filmen mellesleg nagyon látszik, hogy iszonyatosan kritikus akart lenni a mai környezetromboló világunkkal szemben. Ez a bizonyos „kritika” megfogalmazódik egy mondatban, aztán kifújt. Pedig mekkora lehetőség rejlett benne! Manapság a környezetszennyezés és az ember pusztító tevékenykedése (sajnos) eléggé felkapott téma. Egy kétórás filmben a CGI mellett igazán elfért volna pár metsző, kritikus gondolat. De nem így lett.

Ostoba, hiszen sokkal többnek próbálja magát eladni, mint amilyen. Az LG és a Windows Vista reklámozása természetesen 100%-ig teljesül. Úgy tűnik, emellett nem jutott idő egy logikus átgondolásra, egy kis mélyebb tartalom közlésére. A CGI pedig hol botrányos, hogy szimplán elfogadható. Olvastam, hogy a rendező az eredeti film előtt akart tisztelegni, mikor úgy döntött a producerekkel karöltve, hogy a szuperrobotot, Gortot gyengébb grafikával készítik el. Véleményem szerint ezer más dologgal lehetett, illetve inkább kellett volna tisztelegni az előd előtt, nem pedig az amúgy sem tökéletes CGI-megoldásokat alulmúlni Gorttal. Ugyanis mihelyst meglátja a néző e gigarobotot, vagy bődületes röhögésben tör ki, vagy a „szánalmas” jelző durvább változataival vágja ki a DVD-t a szemétbe.

A felesleges jelzőt ezennel visszavonom, és átírom kártékonyra. A film nem csak a sci-fi felélesztésébe vetett hitünkből ábrándított ki, de az impozáns színészi gárda nevén sem fog csiszolni: legnagyobb csalódásként kellett konstatálnom tegnap, hogy Jennifer Connelly karrierje eddigi talán legmélyebb pontját érte el. A forgatókönyv szülte sablonos karakterbe egyszerűen képtelen életet lehelni, nem tudja megragadni Helen alakját. Ezért – bár egyik kedvenc színésznőm, és rémálmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer ilyet fogok róla írni – gyalázatos teljesítményt nyújt.
Keanu Reeves eddig 5 Arany Málna-jelöléssel dicsekedhet. Valahogy eme film után sincs értelme, hogy egy B-kategóriás jelzőnél többet érdemeljen. Felületes karakterét jó adag semlegességgel feltöltve a tavalyi év egy rendkívül gyenge alakítását nyújtja.
Kathy Bates… Hogy írhatott ehhez alá?! A sztori ugyanaz, mint Connelly esetében: Kathy Bates sem tudott mit kezdeni karakterével, tettei, cselekedetei egy percig sem hihetőek. Egy lehengerlő tekintet, egy dühös pillantás… Csak ennyi kellett volna.
Ha a film másra nem is, arra jó volt, hogy bizonyíthassa, hogy ilyen nagy nevek sem képesek mindennel elbánni.

A forgatókönyv szégyen, szerintem ezen már nincs is miért idegeskedni. A sablonos karakterek olyan szinten élettelenek, ami nem csak arra ad okot, hogy egy percig sem érezhessük magunkat jól a 2 órás játékidő alatt, de műanyag jellegük volt egyben oka a színészi felhozatal buktájának is. Egyszerűen nem értem, hogy felnőtt forgatókönyvírók hogy nem képesek belegondolni, hogyha egy ember összefut egy földön kívüli lénnyel, valószínűleg nem kezd el mindenféle reakció nélkül a fényes Fehér Házban elfoglalt pozíciójáról pampogni. Egy kis ledöbbenés? Ütőér megállása? Semmi ilyesmi? Vagy rajtam kívül mindenki úgy beszélgetne egy idegen életformával, mintha csak a szomszédtól kérnénk kölcsön egy csavarhúzót?

Lehetne még húzni bőven a végtelenségig a film hibáit… Erényeit annál kevésbé. Egy iszonyatosan ötlettelen, lebutított kacatfilm, ami egy nézőt sem képes meggyőzni. Aki komoly gondolatokat és kritikát várna a filmtől, azt azért nem győzi meg, mert semmiféle üzenetet nem közvetít. Aki agyatlan szórakozásra vágyik, az is rossz helyen keresgél, mert az ok nélkül okoskodó és reklám-orientált film garantáltan visszatart egy kellemes kikapcsolódástól.

Jennifer Connelly és társai remélem, többet nem írnak alá akármihez. A The Day The Earth Stood Still a kemény színvilágán és viszonylag jó filmzenéjén kívül (ja igen, ezek lennének a pozitívumok, mert valljuk be, azért abból is akad) egyszerűen semmis alkotás. Egy év múlva már azt sem fogjuk tudni, hogy készült ilyen film.
Aki tehát mindenképp sci-fit szeretne nézni, az forduljon inkább az eredeti, 1951-es változathoz, ami Aznap, amikor a Föld megáll néven fut(ott).
30%

*Csernák Ákos

6 comments:

Anonymous said...

Nagyon tetszenek a filmkritikáid!
Az lenne a kérdésem, hogy nincs-e kedved egy filmes újságba is publikálni?

üdv: péter

Anonymous said...

Üdv!
Szíven ütött az írásod!:) Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek. De nem hinném, hogy ezek kritikák, én inkább csak véleménynek nevezem őket.
Sőt nem is vagyok velük teljesen kibékülve, mert egyszerűen minden filmhez rengeteget írok. 5000 karakter gyűlik össze általában, holott a szabvány 1500/3000 lenne.

Az ajánlatod felkeltette az érdeklődésem, bár nem tudom, mennyire lenne időm, kapacitásom. Tudnál írni konkrétumokat?

Köszönöm előre is!

Anonymous said...

Láttam az eredeti filmet, pont mielőtt megnéztem a Keanu Reeves-es verziót, az sokkal jobb volt. A 2008-as pedig kuka...a vége pedig nevetséges

Anonymous said...

Egy online havonta megjelenő újságról lenne szó, itt nem akarom reklámozni, gondolom nem esne jól.
Egy email címet ha adsz, leírok mindent!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Teljesen egyetértek a véleményeddel..Végigszenvedtem a filmet.

Post a Comment