April 20, 2009

Összesítés: 2009 - a közeljövő filmjei

Hamarosan kezdetét veszi a blockbuster szezon. Engem eléggé hidegen hagy a Transformers, a Terminátorért sem pisilem össze magam, és igazából a Star Trek sem az én világom. Ilyenkor jó átsiklani Zac Efron új nyáladzásán és Shon Goku iszonyatos bukásán, és áttérni a közeljövő "komolyabb" filmjeire. Alább épp ez fog történni, a filmcímekre kattintva pedig elérhetők az előzetesek is (már amelyiknek).

A várós filmek sorát épp egy április 24-én debütáló darab nyitja meg, melynek címe a Szólista. Joe Wright neve önmagában is nagy elvárásokat állít fel, eddigi két filmjéért, a Büszkeség és balítéletért, valamint a Vágy és vezeklésért megőrültek a kritikusok, de olyan nagy nevek felvonultatása, mint Robert Downey és Jamie Foxx, megtámogatva Katherine Keenerrel tényleg csak bizakodásra adhat okot.

A következő állomás június 26-a, ekkor kerül mozikba ugyanis a My Sister's Keeper. Cameron Diaz neve azért nem kecsegtet sok jóval idomain kívül, a filmhez viszont olyan nevek társultak, mint a zseniális gyerekszínész, Abigail Breslin, illetve Alec Baldwin. A zavarba ejtő sztori egy háromgyermekes család történetét dolgozza fel: A kislány Kate súlyos leukémiában szenved, húga pedig csak azért született meg, hogy donorként szolgáljon Kate számára... A filmet Nick Cassavates dirigálja, így garantált a minőség és a könnycsatornák heves működése.

Július elsején a sikeres Vicky Cristina Barcelona után Woody Allen Evan Rachel Woodot teszi próbára a Whatever Works című filmben, melynek még szinopszisát is homály fedi. 2010-ben pedig Woody eszméletlen dobásra készül: egyelőre cím nélküli munkájában olyan sztárokat vonultat majd fel, mint Nicole Kidman, Naomi Watts, Anthony Hopkins, vagy a frissen felfedezett Freida Pinto, aki a Gettómilliomossal robbant be Hollywoodba.

Quentin Tarantino pedig ismét bekeményít. Augusztus 20-án érkezik hazánkba a Becstelen brigantyk, eredeti címén Inglorious Basterds, mely a II. Világháború idején játszódik. A film olyannyira brutálisra sikeredett, hogy már most számos országban betiltották, így Ausztráliában is. Brad Pitt és Samuel L. Jackson viszont a kontinens nélkül is a nyár alighanem egyik legsikeresebb filmjével arathatják a dollármilliókat. Persze kell is a pénz a házhoz, Jolie kisasszonnyal épp most készül örökbefogadni kétszáznegyvenhetedik gyermekét.

A Where The Wild Things Are már előzetesével is rengeteg ember szívébe lopta be magát. Spike Jonze filmje október 16-tól kalauzol el bennünket egy kisfiú képzeletbeli világába. Szemtörölgetésre felkészülni!

És el is érkeztünk november-decemberhez, mely a 2010-es Oscar-idényt készíti elő. Novemberben érkezik Rob Marshall új filmje, a Nine, mely eszméletlen sztársereget vonultat fel (Nicole Kidman, Penélope Cruz, Judi Dench, Sophia Loren, Daniel Day-Lewis), emellett impozáns előélettel is bír: a Nine Fellini 8 és fél című filmjének musical átirata lesz. Tűkön ülve várjuk november 25-ét.

December 11-én Saoirse Ronan, Rachel Weisz és Mark Whalberg főszereplésével indulhat hódító útjára Peter Jackson sikervárományos dobása, a The Lovely Bones. A film egy meggyilkolt kislányról szól, aki a mennyből követi nyomon családja életét.

Egy hétre rá Rachel Weisz egy teljesen más stílusú filmben is díszeleghet: az Agorát nem más, mint Alejandro Amenábar jegyzi, az epikus történetben pedig egy egyiptomi rabszolga és mestere, egy filozófiaprofesszor románca bontakozik ki. Számomra az év egyik legvárósabb darabja. A teaser alapján pedig bizakodva remélhetjük, hogy Amenábar egy újabb szenzációval lep meg.

A mozikban az Agora ellen egy már régóta hihetetlenül várt film indul: James Cameron a Titanic óta nem rendezett nagyjátékfilmet, most azonban itt a lehetőség, hogy a filmtörténet hivatalosan is legköltségesebb szuperprodukciójával, kritikust és nézőt egyaránt elbűvölve az Avatar című csodával újabb rekordokat döntsön meg, s új fejezetet nyisson a filmvilágban.

Sajnos maradt még pár olyan sikervárományos produkció, mely bemutatójának időpontja is tisztázatlan: ilyen Ryan Murphy régóta csúsztatott Need című drámája Nicole Kidmannel és Naomi Wattsszal, a The Danish Girl, szintén Nicole Kidmannel és ezúttal Charlize Theronnal, valamint a Womb, vagyis az Anyaméh, melyről már most dicshimnuszokat zengnek, s melyben Eva Green próbálja klónozással újjáéleszteni elhunyt férjét.

Remélem, sikerült felvázolnom pár érdekesnek tűnő filmet a kommersz darabok közepette. Akinek még eszébe jut valami, a hozzászólásokban kérem jelezze. :)

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment