May 10, 2009

2008 - A legjava

Furcsának hathat 2009. májusában az előző évet összefoglalni, viszont úgy érzem, most már elég szép számban láttam tavalyi filmeket, melyeket ezúton szeretnék saját élményeim szerint rangsorolni.
Kétségkívül rengeteg film várat még magára tavalyról. A közeljövőben még olyan produkciókat tekintek meg, mint a The Burning Plain, a Rachel esküvője, A méhek titkos élete vagy Az osztály, de még A hercegnő és a W. című alkotások is csak a későbbiekben kerülnek terítékre.
Íme az én listám:

LEGJOBB FILMEK 2008

5. Elcserélt életek
4. A szabadság útjai
3. A pankrátor
2. Gran Torino
1. Kétely

Ez az öt film számomra 2008 legjava. És mivel mind az 5 alkotás óriási élményekkel gazdagított, már nem könyvelhetem el 2008-at rossz évnek. Nehéz volt megválasztani a "győztest". A Kétely úgy gondolom nem okozott akkora revelációt számomra, mint a Mulholland Drive és társai, mégis úgy érzem, a tavalyi év legerősebb, legnívósabbja. Kétség nem fér hozzá, hogy csaknem tökéletes alkotás.

LEGROSSZABB FILMEK 2008

5. Nők
4. Szex telefonhívásra
3. Karantén
2. Spirit
1. Amikor megállt a Föld

A Karantén kissé kilóg a sorból, nem nevezhető rossz filmnek. Inkább a legfeleslegesebb alkotásnak titulálnám. Sekélyes, egy pillanatig sem hihető, de a leghihetetlenebb az, hogy pár hónap lefolyása alatt Amerika eldeformál egy spanyol filmet. A Spirit és a győztes között sokáig vaciláltam. Végül maradtam az Amikor megállt a Föld című katasztrofális műnél, ez ugyanis a legillúziórombolóbb hatást fejtette ki: megmutatta, milyen, amikor Jennifer Connelly és Kathy Bates nem tud játszani.

LEGNAGYOBB MEGLEPETÉS 2008

2. Elégia
1. Erőszakik

Az egyik oldalon Penélope Cruz szikrázása, a másikon Colin Farrell legérettebb alakítása. Bár az Elégiáról megoszlanak a vélemények, kétségkívül nem hibátlan mű, az Erőszakikat a kritikusok és a közönség egyarán a Mennybe emelte.

LEGNAGYOBB CSALÓDÁS 2008

2. Ausztrália
1. Benjamin Button különös élete

Mindkettő kiemelkedő mű, ezért legrosszabbak között nincs helyük. Az Ausztrália köszönőviszonyban sem volt ízlésemmel, a Benjamin Button viszont számomra tényleg a tavalyi év nagy csalódása: tipikusan a "nagyobb a füstje, mint a lángja" kategória. David Fincherre haragszom.

LEGJOBB SZÍNÉSZ 2008

Mickey Rourke - A pankrátor

Szégyen vagy sem, Rourke-ot tulajdonképp idén ismertem meg. Nyilván rá és a sorsára írták a film szerepét, itt Rourke egyszerűen nem színész, hanem igazi, hús-vér ember.

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ 2008

Viola Davis - Kétely

Négy perc. Ennyi időt töltött a vásznon Viola Davis a Doubtban. Ez az az alakítás, mely életem végéig kísérteni fog minden egyes momentumával. Viola Davis tökéletes.

LEGJOBB FILMZENE 2008

Hans Zimmer - Frost/Nixon

Bár behatóbban nem foglalkozom filmzenékkel, így nem tudom megítélni, Zimmer score-ja mennyire önismétlő vagy mennyire újító. Egy biztos: egy pörgős album emlékezetes dallamokkal és fontos pillanatokkal.

Várom a Ti listátokat a bejegyzésekben. :)

*Csernák Ákos

2 comments:

Anita said...

tyűűűh nehéz :)

legjobb:
5. Gran Torino
4. The Reader
3. Frost/Nixon
2. Slumdog Millionaire
1. The Wrestler

legrosszabb:
ez a 2 csapta ki nálam a biztosítékot.
2. Szex telefonhívásra
1. Amikor megállt a föld

legnagyobb meglepetés:
5. Body of Lies
4. Stop-Loss
3. Zack & Miri make a porno
2. Rachel Getting Married
1. In Bruges

negatív értelemben nekem sajnos a Revolutionary Road.

legjobb színésznö 2008: Anne Hathaway
legjobb színész: Mickey Rourke, pár kétség sem fér hozzá, hogy Sean Penn is szenzációs volt!

legjobb filmzene: Slumdog Millionaire

Ákos said...

A Slumdog filmzene szerintem is k*rva jó, nagyon merész, csak az én ízlésemet nem találta el minden szám. Persze ez nem lehet mindig mindenkinek megfelelni.
Látom, legalább a legrosszabbak terén ugyanaz a véleményünk. :) Az a két film röhejesen szar.
A Milket még mindig nem láttam sajna. :( De Pennre nagyon kíváncsi vagyok.

Post a Comment