June 26, 2009

2010-ben 10 film száll ringbe a 3,6-osért

Az MR cikke szerint jövőre 5 helyett 10 film küzdhet meg az Amerikai Filmakadémia legjobb filmjének járó díjáért. A cikk szerint a bővítéssel így már az idegennyelvű, az animációs illetve a dokumentumfilmek is versenyezhetnek a főkategóriában.

Így ismét helyreállhat a rend lelki világunkban, a közeljövőben ugyanis számtalan olyan film érkezik, melyet már előre nagy esélyekkel jósolnak be az Oscar-díjra.
Ilyen film többek között a filmtörténet eddigi legdrágább filmje, az Avatar, melyet az egyelőre csendes marketing ellenére óriási rajongás övez. James Cameron filmjéről mindenki csak szuperlatívuszokban beszél, a remek marketing pedig a kevés használható anyaggal a végletekig fokozza a film körüli hype-ot.


Az eddigi beharangozott filmek közül nagy eséllyel tarolhatnak még olyan filmek is, mint a Komfortos Mennyország, az Agora, vagy a Nine, de Fliegauf Benedek Anyaméh című mozijának forgatókönyvéről is rengeteg pozitív kritikát olvasni. A júliusban debütáló Közellenségek is fényes jövő elé néz, animációs filmek terén természetesen a Pixar az éllovas, jelenleg a Fel! című, remek kritikákkal és bevétellel büszkélkedő mese számít esélyesnek. Martin Scorsese Viharsziget című thrillerje kedvenc színészével, Leonardo DiCaprióval kerül mozikba ősszel, a híresztelések szerint utóbbi is jó esélyekkel indulhat.

Magyarország - csak hogy még jobban fokozzuk az "elkúrtuk"-féle aranyköpés helyénvalóságát - jövőre a Kaméleon című filmet küldi Los Angelesbe, rejtély, hogy ehelyett miért nem a kritikusi oldalról egyöntetűen remeknek kikáltott A nyomozó című film száll ringbe. Mindenesetre február 2-án kiderül, volt-e értelme ismét ilyen nívós döntést hozni.

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment