November 29, 2009

Nine - Az év musicalje [4. cikk]

A Nine filmzenéje
Már az előző cikkekből kiderült, hogy a Nine, mint színdarab előzményfilmje a Nyolc és fél, mely egyáltalán nem tartalmaz musical-elemeket, hisz összességében egy különálló dráma, melyet a színpadra már musicalként adaptáltak. Az annak idején a Broadway-n debütáló Nine zenéje a Tony-díjas Maury Yeston alakjához fűződik: a zseniális Be Italiantól kezdve a Nine minden egyes zenei eleméig őelőtte hajthatunk fejet. A Nine mint mozifilm néhány zeneszámban eltér a színpadi verziótól (erről bővebben a későbbi cikkekben!), de mivel a mozi mögött is Yeston áll, az új számokat is neki köszönhetjük. Jelen állás szerint a mozifilmhez két új dal készült: a blogban már bemutatott Cinema Italiano, mely Kate Hudson előadásában egy populárisabb vonalat követ, illetve az egyik Marion Cotillard által énekelt dal, a Take It All (utóbbiról szintén a következő cikkekben találhat több információt az olvasó).

A pár napja megjelent poszter klasszisokkal gyengébb, üresebb mint az előzőek


A Nine werkfilmje
A májusban megjelent első trailer után pár hónapnyi csend következett, s a Nine körüli hype inkább kora ősszel indult meg. Ennek első jelentősebb állomása a szeptember második felében internetre is felkerült Nine - Színfalak mögött című másfél perces videója, mely jó pár képsorral örvendeztetett meg magáról a filmről, s a történetet is elhadarta egy narrátor, mindezt pedig természetesen a Be Italian koronázta meg.



A Nine alakjai - Claudia Nardi (a múzsa)
Claudia Guido felfedezettje, filmjeinek sztárja, és nem utolsó sorban Guido múzsája. Épp ezért sajnálatos, hogy Nicole Kidman szétplasztikázott arca mögött bújik meg egy ilyen jelenség, de ettől eltekintve Claudia még igen fontos alak maradhat a filmben. Bár nem biztos, hogy a legközkedveltebb: az első kritikák imádják a filmet, egyetlen súlyos problémát róttak fel: magát Nicole Kidmant. Ráadásul a minap érkezett a hír, miszerint Nicole táncjeleneteit megvágták: az általa énekelt szám, az Unusual Way teljes, de a táncelemek nagy része a vágóasztalon landolt. Sajnálom, hogy épp Nicole körül bűzlik valami, hisz nagyon szeretne visszatérni korábbi hollywoodi pozíciójába, de ez nem biztos, hogy a Nine-al megvalósul. Visszatérve Claudiához és a zeneszámhoz, a múzsa az egyetlen nőalak a filmben (leszámítva az anyát és a confidantét), aki nem fekszik le Guido-val, hisz az ő kapcsolatuk inkább "spirituális" alapokon fekszik. Az innen eredő Unusual Way című zeneszám még nem hallgatható meg teljes egészében.
















Nicole Kidmantől nem ájultak el a kritikusok


A Nine alakjai
- Carla Albanése (a szerető)
Guido épp Velencében nyaral feleségével, mikor Carla felhívja őt. Gudio azt hazudja nejének, hogy a filmje kapcsán hívták a Vatikánból. Carla-val való kapcsolata évek óta tart, és Guido alakja miatt - ahogy minden más nőnek a Nine-ban - Carla-nak is szenvednie kell, hisz a házasság köteléke miatt nem teljesülhet be mindaz, amit Carla remélne a kapcsolattól.
Ha Saraghinára a "kurva" szót alkalmazzuk, Carla-ra bizonyosan új jelzőt kell kitalálnunk, bár a friss Oscar-díjas Penélope Cruz előadása, mint az a lenti képeken is látható, származhat mindösszesen a túlfűtött vágyak különös megnyilvánulásából is. Carla az A Call from Vatican című dalt adja elő, melyben megénekli, mi mindent tenne Guido-val... Az itt megtekinthető videóban egy 20 másodperces részlet látható a jelenetből.

Aki eddig nem tudta volna, hogy Penélope Cruz (a Call from Vatican közben is) egy istennő


Alakot ölt a film!
Újabb képekkel bővül a Nine "képgalériája"! Megelevenedik minden fontosabb szereplő, kivéve Marion Cotillard-ot, akiről a következő cikkben kerül fel több kép.






















A következő, ötödik cikkben, mely december 5-én kerül ki a blogra, folytatódik a Nine alakjainak bemutatása: ezúttal a gyönyörű Marion Cotillard figurája kerül terítékre. Ezen kívül felkerül a Nine második werkvideója, mely sokkal jobb minőségben gyönyörködteti a kíváncsi szemeket. A rengeteg új képen és poszteren kívül bővebben írok a Nine reklámpkampányáról is, hisz Amerikában október óta kis túlzással csak a Nine női folynak a vízcsapon.

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment