January 1, 2010

A következő negyedév filmes termései

Külföld
Amerikában máris jól kezdődik az év: a Cannes-i filmfesztivál győztes, fekete-fehér filmdrámája, A fehér szalag debütál Michael Haneke rendezésében (Funny Games), mely egy német falu I. Világháború előtti eseményeit mondja el. Kevésbé megterhelő filmélményt nyújthat a Daybreakers című sci-fi thriller, mely az előzetes várakozásokhoz híven nagyon ígéretes produkciónak tűnik. Január legnagyobb sikerei lehetnek az Eli könyve, illetve a Legion: míg előbbi Denzel Washington főszereplésével egy posztapokaliptikus világot idéz meg, melyben egy különös könyv segítségével megmenthető az emberiség, addig a Legion-ben Isten azzal bünteti a hálátlan emberiséget, hogy leküldi angyalait a Földre, kiknek feladatuk az apokalipszis előidézése. A fantáziadús történetek mellett aligha rúghat labdába az Extraordinary Measures, melytől az eddig megjelent cikkek alapján nem várhatunk sokat, s a Mel Gibsonnal készült Edge of Darkness is egy szokásosnak mondható összeesküvés-elmélettel rukkol elő. A hónap elején debütál a Leap Year című romkom Amy Adams főszereplésével, Anand Tucker rendezésében, akiről korábban azt cikkezték, hogy megkapta a Danish Girl rendezői székét, aztán kiderült, hogy mégsem.
Februárban debütál két, tavaly őszről elcsúsztatott mozi is, a Farkasember Benicio del Toro és a csodás Emily Blunt főszereplésével, illetve a Viharsziget Leonardo DiCaprio-val, ami rettenetesen sokat ígér, azonban felmerülhet a kérdés, hogy tényleg azért tolták-e el a bemutatót, hogy jövőre parádézzon az Oscar-on, vagy esetleg komolyabb okai voltak a csúsztatásnak. Valentin nap címmel olyan romantikázás következik, amiben a A- és B-listás sztárok garmadáját felsorolni is lehetetlen, mindenesetre szurkolhatunk, hogy Anne Hathaway pár nélkül maradjon a film végén. Sokkal személyesebb szinten halad a Dear John, mely végre csak két személy kapcsolatára összpontosít. Lasse Halström a Csokoládéval már bizonyította, hogy ért az érzésekhez és érzelmekhez, mindenesetre a két romantikus film közül legalább az egyik csak bejön. A From Paris with Love pedig címe ellenére elég komoly akciófilmnek ígérkezik egy végtelenül deformált Joh Travoltával és John Rhys Meyers-szel, akinek épp itt az ideje, hogy befusson a 2005-ös Match Point után.
Március hónap legkiemelkedőbb premierje Tim Burton sajátos Alice csodaországban-verziója, ezenkívül Jennifer Aniston és Gerard Butler ökörködik egy sort a The Bounty Hunterben, s Nicolas Cage karrierje feltámasztásán küszködve egy 14. századi boszorkányos filmben, a Season of the Witch-ben játszik (a film rendezője az a Dominic Sena, kinek legutóbbi filmje ősszel bukott hatalmasat a mozikban). A Legionhoz hasonlóan isteni beavatkozás történetét elmesélő Clash of the Titans az Avatar sztárját, Sam Worthingtont vonultatja fel, Ralph Fiennes Hádészként jelenik meg, Zeuszt pedig a zseniális Liam Neeson alakítja.

Mia Wasikowska a gyönyörű világú Alice-filmben

Magyarország
Január több magyar filmmel nyitja az évet, érkezik Vranik Roland Adás című, Filmszemlén bemutatott drámája, mely az eddigi kritikák alapján nem a nagyközönség filmje lesz. Dobó Kata a Halálkeringőben újból megpróbálja elhitetni velünk, hogy két mellével, Andy Vajna nélkül is képes a karrierre, de aki úgy gondolja, hogy Kata nélkül is túléli a hónapot, az választhatja a Sherlock Holmes-t, vagy a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmet (ismertebb nevén Heath Ledger utolsó moziját), mellyel Terry Gilliam talán helyrehozhatja a Tideland című baklövését. Az 51-es bolygó külföldi bukása után hazánkat is meghódítani készül Shrek-hasonmásaival, majd jön a rettenetes Doboz és a borzalmas Pokoli édenkert, hogy teljes legyen a skála. Január végén debütál Antal Nimród akciófilmje, A szállítmány, mely valami oknál fogva az Arany Málna weboldalán is kapott pár sor lehúzást, holott a kritikák közepesnek ítélték. Az előbb említett Leap Year remek magyar címmel, Szökőhév néven fut be, és jön még a Toy Story 3D is, csakhogy kellő visszhangot kapjon a nyáron debütáló Toy Story 3.
Február az Oscar-idény első nagy hullámát hozza George Clooney két filmjével, az Egek urával és a Kecskebűvölőkkel, ráadásul Michael Moore dokufilmje, a Kapitalizmus: Szeretem is terítékre kerül, és jön Michael Haneke előbb is említett munkája, A fehér szalag. Ezenkívül bemutatják a Toy Story 2. 3D-t is, és del Toro Farkasembere is megérkezik.
A világpremierrel egy időben, március 4-én jön Alice Csodaországból, s egyazon héten debütál a Viharsziget, tehát mindenképp mozgalmas filmes hétre számíthatunk a hónap elején. Az Oscar-díjak bejelentése után pár nappal jön az egekbe emelt Egy lányról, a hónap végén pedig az Így neveld a sárkányodat című animációt láthatjuk.

Vranik Roland Adása a végletekig megosztotta eddigi maréknyi közönségét


*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment