February 2, 2010

Oscar-jelölések 2010

Előre tudhattuk, hogy ha egy Anne Hathaway nyeríti be az Akadémia idei nominációit, abból semmi jó nem fog kisülni. Megnyugtató nézni a fórumokon, hogy még az Avatar rajongói is röhögnek a legjobb film jelölésért, és hogy a Fel! az érdemtelen jelölések dacára inkább egy nagy Le!

Továbbá az is bebizonyosodott, hogy felesleges volt 10-re bővíteni a legjobb film kategória nominációinak számát. Így még épp befért az Avatar és a Fel! abszolút felesleges, sőt, érthetetlen jelölése mellett egy Precious és a The Blind Side. Akkor lett volna értelme a kiszélesített kampánynak, ha fél percnél tovább tartana átgondolnunk, hogy ki viszi el a díjat. Az ugyanis szinte biztos, hogy az Avatar és A bombaszakértő között dől el a végső harc, az pedig részletkérdés, hogy milyen hevességgel ugatjuk a tévének március hetedik éjjelén a "bunda" kifejezést és durvább változatait (mert, hogy nem fogják a díjat egy nő által rendezett háborús drámának adni, abban egészen biztos vagyok - a jóban reménykedni pedig ezentúl felesleges).
A legjobb színész díját tekintve eléggé valószínű, hogy a tavalyi Mickey Rourke az idei Jeff Bridges, a férfi mellékszereplők díját pedig akár most is kioszthatták volna, ásítás mellett olvassák majd fel Christoph Waltz - félreértés ne essék, nagyon is megérdemelt! - Oscar-díját.
Adrenalin-szint emelkedésről véleményem szerint a női főszereplő díj kiosztásakor kerülhet sor. Sandra Bullock kétségkívül karrierje csúcsán és egyik mélypontján áll (idén Arany Glóbusz, Arany Málna és Oscar-jelölést is magáénak tudhat), és időszerű volna sokéves pályafutására felhelyezni a koronát. Meryl Streep neve akkor volna meglepő, ha nem olvashattuk volna a listán, így viszont erős ellenfele lesz Bullocknak: a filmtörténeti fogalom idén Julia Child szerepében alakított a tökéleteshez közelit, még mindig arcszaggató módon. A mellékszereplők közül több mint valószínű, hogy Mo'Nique alakítását díjazzák, így Penélope Cruz is hiába próbálta hitelességgel feltölteni betétdalát a Kilencben. S ha már filmzene, megdöbbentő, hogy az Ahol a vadak várnak nem kapott jelölést (hiszen egyértelműen díjat kellene kapnia), de talán ennyi ostobaság után beérhetjük egy legyintéssel. Hogy az Akadémia megfeleljen a minden rosszban van valami jó című sablonnak, a legjobb eredeti dal kategóriában Marion Cotillard Take it All című számát is jelölték (a Golden Globe óta a szavazók sikeresen estek át egy hallásvizsgálaton).
Annak szintén örülnénk, ha idén megkapná az első nő az Akadémia díját, hogy ne csak James Cameron válthassa meg a világot, bár az Avatar nevetségesen sok, 9 jelölése nem ad túl sok okot a bizakodásra. Hogy hol kezdődik a lealjasodás, talán a forgatókönyv témakörében kifejthetnénk bővebben: a Fel! szkriptjének jelölése felér annyi spekulációval, hogy április elsejét átkereszteljük március hetedikére. Mindezek után abban már nem is reménykedhetünk, hogy ne a Fel! legyen az év animációja, amely kijelentés szintén a viccközeli értékkel kacérkodik.

Az idei gála műsorvezetői az Egyszerűen bonyolult nevettetői

Idén röhöghetünk sokat Steve Martin és Alec Baldwin poénos műsorvezetésén, örülhetünk a temérdek, vörös szőnyegen felvonuló csillagnak, és szívből kacaghatunk, amikor az RTL Klub amatőr fordítója, Ábel Anita azt nyilatkozza, hogy Kate Winsleten cipő és ruha is van. Igen, ennek örülhetünk. A többiről pedig élőben twittelek március 7-én éjjel. Nem sok reménykedéssel. Mert az Akadémia -Anne Hathaway látványán kívül- a mai napon elég élesen a fejünkhöz vágta, hogy optimistának lenni nincs sok okunk.

A jelöltek teljes listája itt olvasható.

*Csernák Ákos

2 comments:

Anonymous said...

Ákos, mi ez a cinizmus? :)

Atonemovie said...

A kiábrándultság.. :))

Post a Comment