December 11, 2008

The 66th Golden Globe nominations announcement
Éljenek a formaságok!

Vagy mégse? A 2009-es Golden Globe ceremóniát abszolút azok a filmek és színészek, színésznők képviselik majd, akiket már oly sok hónappal ezelőtt holmi jóslatként bejósolt mindenki a 2009-es díjesőre.
Lejjebb sorban végignézem a kategóriákat, és összeszedem a jelölteket.

Legjobb film dráma kategóriában
1. Benjamin Button különös élete (The Curious Case Of Benjamin Button)
2. Frost/Nixon
3. A felolvasó (The Reader)
4. A szabadság útjai (Revolutionary Road)
5. Slumdog Millionaire

Érdekes módon sem Clint Eastwood Changeling-je, sem pedig a John Shanley által rendezett Doubt nem szerepel a legjobb filmek listáján, pedig annak idején őket is bejósolták. A Benjamin Button egyszerűen papírforma, hogy szerepel a legjobb filmek között, csakúgy, mint A szabadság útjai, amit már 2008. tavaszán - mindössze a szereplőgárda miatt - betippelt mindenki...

Legjobb női főszereplő dráma kategóriában

1. Anne Hathaway (Rachel esküvője)
2. Angelina Jolie (Elcserélt életek)
3. Meryl Streep (Kétely)
4. Kristin Scott Thomas (I've Loved You So Long)
5. Kate Winslet (A szabadság útjai)

Anne Hathaway eddig csak arról adott tanúbizonyságot, hogy mennyire éretlen és esetlen, suta a kamerák előtt. Elkerekedett szemmel néztem őt a listán! Bár ezúttal biztosan túlteljesített (ami az ő esetében egészen rendkívüli)... Jolie, Streep és Winslet egyértelmű, hogy jelölt. Kristin Scott Thomas rengeteg filmben bizonyította már rátermettségét, bár az I've Loved You So Long-ról még életemben nem hallottam, ezek után már kíváncsian várom Thomas alakítását. Azt viszont sajnálom, hogy ezúttal Cate Blanchett nevét nem láttam a Benjamin Button-al kapcsolatban. És az Ausztrália, valamint a sztárjai (Nicole Kidman, Hugh Jackman) is abszolút elkerülték a Golden Globe jelöléseket...

Legjobb férfi főszereplő dráma kategóriában

1. Leonardo DiCaprio (A szabadság útjai)
2. Frank Langella (Frost/Nixon)
3. Sean Penn (Milk)
4. Brad Pitt (Benjamin Button különös élete)
5. Mickey Rourke (The Wrestler - A pankrátor)

Szintén nem lepődtünk meg! Ezek a nevek már hónapok óta foglalkoztatják a jónépet, mindenki tippelte őket, mindenki számított a jelölésükre - és most meg is kapták. Sean Penn sem vert a földhöz, hisz remek színész, bár a Milk című film ismét egy olyan darabnak ígérkezik, amiről 10 emberből kb. 3 hall majd.

Legjobb film vígjáték/musical kategóriában

1. Égető bizonyíték (Burn After Reading)
2. Happy-Go-Lucky
3. Erőszakik
4. Mamma Mia!
5. Vicky Cristina Barcelona

Coen-ék Égető bizonyítéka nem ismételte a tavalyi sikereket, de úgy tűnik, ez a film is üt.. A Mamma Mia! idén szinte az egyetlen idei musical, ezért számíthattunk, hogy jelölik, bár ebből az erős felhozatalból az állam a padlón koppanna, hogyha az ABBA-zenék olvasztótégelye győzne... Woody Allen temperamentumos spanyol filmjével végre úgy tűnik, elér egyet s mást. És végre az Erőszakik a legjobb filmek között!

Legjobb női főszereplő vígjáték/musical kategóriában

1. Rebecca Hall (Vicky Cristina Barcelona)
2. Sally Hawkins (Hajrá, boldogság!)
3. Frances McDormand (Égető bizonyíték)
4. Meryl Streep (Mamma Mia!)
5. Emma Thompson (Last Chance Harvey)

Emma Thompson új filmjéről még sosem hallottam, de nem véletlenül van mögötte már annyi jelölés és díj: tény, hogy nemzedéke egyik legjobbja. Meryl Streep, a Mamma Mia!-béli lehengerlő alakításának köszönhetően 2009-ben már 2 jelölést (és remélhetőleg később díjt) tudhat magáénak Golden Globe-téren. Frances McDormand-hez nem tudok hozzászólni, hiszen nem láttam az Égető bizonyítékot, Rebecca Hall-nak viszont nagyon örültem! Tehetséges, bár még no-name színésznő. Engem nem egyszer győzött meg tehetségéről.

Legjobb férfi főszereplő vígjáték/musical kategóriában
1. Javier Bardem (Vicky Cristina Barcelona)
2. Colin Farrell (Erőszakik)
3. James Franco (Ananász expressz)
4. Brendan Gleeson (Erőszakik)
5. Dustin Hoffman (Last Chance Harvey)

Újabb két jelölés az Erőszakikhoz kapcsolódóan! Hajrá, Farrell, és a talán még jobb Gleeson! James Franco meglepett a jelölésével, de hogy az ananászos ripacskodást nem nézem meg, az biztos, bár valószínűleg nem érdemtelenül kapott egy jegyet a januári díjátadóra. Javier Bardem épp tavaly kaszált az Oscar-on, lehetséges, hogy idén is ő visz minden díjat? Dustin Hoffman-hoz pedig nem tudok hozzászólni, de úgy tűnik, a számomra ismeretlen Last Chance Harvey a színészi alakítások filmje.

Legjobb animációs film

1. Bolt
2. Kung Fu Panda
3. Wall-E

A három címet elég összehasonlítani, és rögtön rájöhetünk, hogy Wall-E, a kis robot nem csak Eve szívét hódította meg, de belopta magát a szavazók szívébe is. Nem is kérdés, a három film közül melyik fog győzni.

Legjobb női mellékszereplő
1. Amy Adams (Kétely)
2. Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
3. Viola Davis (Kétely)
4. Marisa Tomei (The Wrestler)
5. Kate Winslet (A felolvasó)

Kate Winslet minden filmjével hódít, ez nem is kérdéses. Annál inkább szembetűnő, hogy Vicky és Cristina barcelóniai kirándulása minden színész számára jó döntés volt, egyedül Scarlett Johansson számára nem? Szegényt teljesen mellőzték az idei listából. Ellenben a temperamentumos Penelope Cruz már kapott jelölést. A Kételyben már két nő is keresi az igazságot, na meg persze a díjat. Amy Adams-ből nem néztem volna ki a Bűbáj után, hogy erre is képes lesz, viszont folyamatosan hallani Doubt-béli remek alakításáról, szóval csak szurkolhatunk. A Wrestler immár második jelölését tudhatja magáénak. Már csak Aronofsky és Mansell díjai hiányoznak a sorból...

Legjobb férfi mellékszereplő

1. Tom Cruise (Trópusi vihar)
2. Robert Downey Junior (Trópusi vihar)
3. Ralph Fiennes (A hercegnő)
4. Philip Seymour Hoffman (Kétely)
5. Heath Ledger (The Dark Knight)

Heath Ledger jelölése szintén papírforma, ahogy a Kétely sztárjáé is. Úgy tűnik, a Doubt minden kategóriában élvonalban van, kivéve a legjobb drámát illetően. Ralph Fiennes neve is feltűnt, bár nem az Erőszakikkal kapcsolatban, hanem a Duchess-hez fűződően. A Trópusi vihar két sztárja is örülhet, bár én csak iróniának tudtam be a sajtó áradozását Cruise alakításáról, de úgy tűnik, mégsem volt alaptalan a vélemény.

Legjobb rendező

1. Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
2. Stephen Daldry (A felolvasó)
3. David Fincher (Benjamin Button különös élete)
4. Ron Howard (Frost/Nixon)
5. Sam Mendes (A szabadság útjai)

Az Órákkal már rengeteg jelölést begyűjtő Stephen Daldry ismételten aratott legújabb filmjét illetően. És hol van még az Oscar... A többi név nem meglepetés, bár lassan eret vágok, mert Darren Aronofsky neve még a beharangozott Wrestler-el kapcsolatban sem bukkan fel.

Legjobb forgatókönyv
1. Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)
2. David Hare (A felolvasó)
3. Peter Morgan (Frost/Nixon)
4. Eric Roth (Benjamin Button különös élete)
5. John Patrick Shanley (Kétely)

Ismét nem lepődtünk meg! Beváltak a jóslatok, ennyi.

Legjobb eredeti filmzene
1. Alexandre Desplat (The Curious Case Of Benjamin Button)
2. Clint Eastwood (Changeling)
3. James Newton Howard (Defiance)
4. A. R. Rahman (Slumdog Millionaire)
5. Hans Zimmer (Frost/Nixon)

Vagy az én füleimet kéne lecserélni, vagy a listát. Vagy más albumot hallgattam meg. Ugyanis Alexandre Desplat eredménytelenül erőlködő score-ja egyszerűen rossz, Clint Eastwood albumjának köszönhetően pedig új értelmet nyer az üresjárat fogalma. A következő két albumot nem hallottam, az ötödik jelöléssel viszont hevesen bólogatok együtt, hiszen a Frost/Nixon zenéje valóban remek lett!

A papírforma tehát felülkerekedett mindenen, a több hónappal korábban megjósolt filmek többsége felbukkant a listán, az előre kiszámítható színészi jelölések sem leptek meg teljesen, ahogy a rendezők listája sem. Félig keserű szájízzel gépeltem be ezeket a neveket, címeket. De reménykedjünk, hogy egy hónap múlva a minőség majd győzedelmeskedik a név felett.
A leginkább elkeserítő a hazai rendszer, melynek hála minden értelmes film több hónapos késéssel érkezik. A fent említett mozik szinte kivétel nélkül a gálák után érkeznek; de például az Ausztrália (amit bár nem jelöltek, mégis várt film) hazai premierjét eddig 3x tolták el....

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment