September 28, 2009

A következő hónapok filmes termései

Legújabb áttekintésemet jobbnak látom lebontani külön hazai és külföldi mozis premierekre, mivel milliónyi eltérés, csúsztatás áll a rendszerezés útjában; az utóbbi hónapokban lezajlott elnapolások fényében már félek bármit is biztosra írni; de reménykedjünk, hogy a következő filmek nem esnek áldozatul úgy, mint a Viharsziget, A nővérem húga és egyéb produkciók.

Magyarország
Októberben érkezik
Rebecca Miller önvallomása, a Pippa Lee négy élete, mely valószínűleg a hazai állóvizet sem kavarja fel. A hónap közepe már inkább mondható a moziba járók hetének: fél éves csúszással érkezik a Pixar műhelyéből kikerült Fel!, Kate Beckinsale óriási anyagi bukása, a Vakító fehérség, továbbá Rob Zombie bizonyítja ismét, hogy nem ért a filmezéshez - a Halloween II. remake-film keretein belül. A Mamma Mia! után rengeteg hazai rajongót megnyerő Meryl Streep ismét Amy Adamsszel karöltve bűvöl el minket - Julie & Julia szerepeiben. Hazai tájról debütál az Eszenyi Enikő főszereplésével készült Utolsó jelentés Annáról, illetve a Filmszemle-díjas Utolsó idők. Sokak örömére nagyon hamar láthatjuk a Rémségek cirkuszát, melynek könyvváltozata a magyar fiatalok körében óriási sikereket ért el - nyilván innen a korai premier. Végre nagyvásznat kap Az időuatazó felesége a gyönyörű Rachel McAdams főszereplésével (képünkön), érkezik az újabb Jacko-bőrlehúzás, a This Is It!, aki pedig nem ábrándult még ki a sorozatból, az a Fűrész VI. epizódjában újra átgondolhatja, általában mennyit érnek a folytatásfilmek.
November a tinilányok hónapja lesz (
Alkonyat), de ha igényességet keresünk, beülhetünk Woody Allen új filmjére, a Whatever Worksre. Készenlétben lesz még Emmerich újabb agymenése is, a 2012. Jön még Az informátor! is, ami elég rendeset hasalt odakint, november 19-én pedig végre-valahára láthatjuk az Ahol a vadak várnak című fantasyt, ami valószínűleg a hónap egyik csúcspontja lesz.
A további premierdátumok eléggé bizonytalanok, de gondolom, sokak naptárában virít már december 17-e mint ünnepnap, az
Avatar debütálása.


Külföld
Amerika szebb mozis hetek elé néz! Ők már októberben láthatják a
Where the Wild Things Are-t, egy Oscar-esélyesnek titulált életrajzi filmet, az Amelia-t, valamint az Antikrisztust, ami véleményem szerint az év egyik legerősebb darabja. Novemberben jön Cameron Diazzal a The Box, George Clooney kecskéket stíröl (The Men Who Stare At Goats), de a hónap hármas dobása a nálunk már bemutatott Megtört ölelések, a Charlize Theron főszereplésével készült The Road, illetve személyes favoritom, a Nine, amit egy külön bejegyzés keretein belül hamarosan mindenki jobban megismerhet.
December szenzációs hónap lesz a tengerentúliak számára: érkezik a magyar vonatkozású,
Antal Nimród készítette Armored, A hagyományápoló A hercegnő és a béka (képünkön), Saoirse Ronan angyalként bizonyít a várva várt Komfortos mennyországban, jön a Messiásként várt Avatar, valamint a Sherlock Holmes.


A következő hónapok tehát végre nem a blockbusterekről, annál inkább a díjorientált, szerzői filmekről szólnak, ahogy az lenni szokott minden évben. A szupermozit kívánók nagy kedvence lesz a 2012 és az Avatar, az Oscar-mezőny pedig olyan mozikkal indul be, mint a The Road, a már sokszor említett Nine, A hercegnő és a béka, valamint a Komfortos mennyország. Az biztos, hogy hiányt nem fogunk szenvedni.

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment