October 10, 2009

Premier-tologatások

Nemrég írtam egy összefoglalót a közeljövő filmjeiről. A posztot azzal indítottam, hogy szinte egy dátum sem biztos, bármi változhat még. Idén semmit nem lehet kiszámítani.
Hazai premierek közül nem is olyan rég az Ördög bújt beléd, illetve az Ahol a vadak várnak című mozikat tolták át jövő évre.
Ami talán még rosszabb hír, hogy a blogban is sokat emlegetett Nine is áldozatul esett. És ami még rosszabb, hogy nem itthon (hazai premier még csak ki sincs jelölve), hanem Amerikában tolták el a november 29-ei premiert december 25-re. Így egy hónappal többet remeghetünk az első kritikákért, illetve a filmzenéért.
A váltás oka természetesen az Oscar-díj körüli harcokon alapszik. A korábban szintén eltolt The Road ugyanis a Nine-nal együtt debütált volna november végén. Mivel az előzetes hírek alapján mindkét filmet az Oscar-mezőny komoly játékosainak titulálják, Weinsteinék úgy döntöttek, egy hónappal eltolják a premiert, így az anyagi gondokkal küzdő Weinsten Company novemberben és decemberben is komoly díjesőre hajazó filmekkel képviseltetheti magát.
Hogy Weinsteinék miért bíznak kevésbé a Nine-ban, azt még senki sem tudhatja. De az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga a musicalnek olyan filmekkel versenyezve, mint például az Avatar vagy a Sherlock Holmes, amiket igen komoly várakozások előznek meg.
Hogy jó döntést hoztak-e az okosak, kiderül a premiert követően (melyet most már tényleg kérdőjelekkel kell megtoldani egészen a debüt napjáig).

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment