December 18, 2009


Kés/alatt 6. évad

A Kés/alatt korábbi évadáról éppen itt meséltem teljesen fellelkesülve, hisz a 9 rész láttán úgy éreztem, a sorozat végleg visszatért régi kerékvágásába. A cikk megjelenése óta két dolog változott: Ryan Murphy mégsem készíti el a Need című filmdrámát Nicole Kidmannel és Naomi Watts-al, és nem, a Kés/alatt nem tért vissza régi önmagához.

A hatodik évad októberben indult Amerikában, és 10 epizódjának vetítése most szerdán ért véget az FX Networks csatornán. Egy korábbi hírrel ellentétben a 7. évadot nem 2011-ben adja le a csatorna. Januárban kezdi vetíteni, hogy március másodikán egy újabb érvágással véget érjen a széria, hogy az adó minél előbb megszabadulhasson kultfilmből teherré degradálódott sorozatától.

A legújabb 10 rész viszonylag izgalmasan indult: darkos stílusával és egy időközben színésznővé érett Rose McGowannel kiegészülve viszonylag reményteljesen indult az évad. Aztán az, ami már az első 2-3 részben is árnyalakként néha fel-felbukkant, teljesen eluralkodott a maradék epizódokon. Összefoglalva a fordulatok nem ütősek, nem meglepőek, az a mellbevágó, zsibbasztóan őszinte emberkritika, ami az első évadokra felhelyezte a koronát, mára unalmassá és hatástalanná vált. Aztán érkezett a pálfordulás Vanessa Redgrave visszatérésével. Az utánozhatatlan színészalak, aki a Vágy és vezeklésben 5 perces szerepével egy világot tört szilánkosra a nézőkben, aki a Kés/alatt korábbi epizódjait is megszínesítette, új életet lehelt a hatodik évadba is. Kár, hogy szereplése két epizódban merült ki. Ismételt eltűnése után maradt a semmi, sőt eltűnése még égetőbben sulykolta belém, hogy ez a sorozat már rég nem működik, már kimerült, utolsóit fújja. Az utolsó 2-3 részben fogalmazódott meg bennem az, hogy a Nip/Tuck egy paródiává degradálódott. Önironizálás nélkül.

A szezon egyetlen értelmes vonatkozása Vanessa Redgrave

Mikor pedig az évad utolsó, 10. részét mindössze szolidaritásból tekintettem meg, mondván, most már szenvedjük végig, átfutott az agyamon a rémesen kínos Matt-szál, az, hogy Julia visszatérte semmi frissülést nem hozott, az, hogy Liz mint vezéralak mellőzése teljes melléfogásként operált, és az, hogy a 10 × 40 percből negyed órányi emlékezetes jelenetet sem tudnék felidézni.
A Kés/alatt kétségkívül a végét járja, szó szerint és átvitt értelemben is. Ennyire gyenge szintre talán még sosem süllyedt, s most már határozottan állítom, csatlakozom azokhoz, akik azt kívánják, hogy érjen véget a sorozat. Jobb volna nem erőltetni, nem lerombolni mindazt, ami az első 3 szezonban katartikus erőkkel működött. A gond az, hogy ezek után már abban sem vagyok biztos, hogy a készítők képesek lesznek minimum átlagos sorozatzáró epizóddal előrukkolni.
45%

*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment