December 4, 2009

Nine - Az év musicalje [5.cikk]

A Nine-kampány

Amerikában nyilván mindennaposabb, hogy egy-egy film körül tornyosulnak a TV-spotok, a szereplők magazinok címlapjain domborítanak, egy musical esetében akár a film slágerére lépnek fel a táncshow-k szereplői, és interjúk sorát közlik napról napra a tévében és az interneten. A Nine reklámkampánya az impozáns színészgárdát illetően inkább a fiatal színésznőket helyezi előtérbe, akik sorra jelennek meg az épp befejezésre váró Oprah-show-ban, vagy éppenséggel a Vogue és az Empire magazin címlapjain csillognak. Itthonról persze nehéz átélni, hogy pontosan mekkora felhajtás van a film körül, épp ezért - és hogy az Atonemovie Blog ne Nine-osodjon el a végletekig - az ezen a linken elérhető, kifejezetten a filmre összpontosító blogban nagyjából tetten érhető és nyomon követhető a Nine "hype-ja".
Íme néhány TV-spot: az első spot november 18-án jelent meg, pár nappal később vált elérhetővé a második. A spotok nem hoznak sok újdonságot, de a harmadik trailer előtt mindenképp megtekintésre méltó darabok.

A kevesebb több, jelzi ezt három elrettentő példa


A Nine második werkfilmje

A "Rehearsal Montage" betekintést nyújt a munkálatokba, minden színészre külön kitérve, és természetesen a Be Italian zenéjére. A werkfilm október második felében látott napvilágot, s nagyjából ekkor indult meg a film kampánya is.




A Nine alakjai
- Luisa Contini (a feleség)
Fiatal feltörekvő színésznő, fiatal feltörekvő rendező - szerelem, házasság. És az azóta eltelt idő. Marion Cotillard úgy nyilatkozott karakteréről, aki egyszerre felesége, barátja és bizalmasa Guido-nak. Luisa a tipikus alárendelt feleség megtestesülése, aki elfogadja ezt a viszonyt, sőt, Guido többi viszonyáról is tud. A nő legnagyobb csapása az, hogy ebben az alárendelt kapcsolatban ő kerül ki örök vesztesként, aki mindent ad, de semmit sem kap vissza. Marion Cotillard a filmben két dalt is elénekel: az egyik a musicalből átvett My Husband Makes Movies, a másik pedig a külön a filmhez írt szenzációs Take It All, mely a cikk végén meghallgatható.

Day-Lewis egy ágyban a két istennővel, Penélope Cruzzal és Marion Cotillard-al


A Nine alakjai - Gudio Contini
A sokat emlegetett Guido a film központi alakja, aki minden itt bemutatott nővel különös kapcsolatot, viszonyt folytat, személye pedig darabokra esik, mikor egyszerre próbál elismert rendező lenni és irigylésre méltó magánéletet folytatni. Guido-t a két Oscar-díjjal büszkélkedő Daniel Day-Lewis alakítja, aki két számmal is megörvendeztet, s december 3-tól mind a bekebelező Guido's Song, mind pedig a lobbanékony I Can't Make This Movie elérhető a lent jelölt linkeken.









Day-Lewis Guido Contini szerepében


A Call from the Vatican
Különös, hogy épp Marion Cotillard után kell visszatérni Penélope Cruzhoz, az viszont, hogy december 3-án megjelent a YouTube-on a Cruz által énekelt szám, talán mentségül szolgál. Cruz ripacs előadása és önmagában a zene langyos stílusa nem éppen a kiemelkedő dalok közé tartozik az eddigi számokat figyelembe véve. A zene a második felében kap erőre, egy kis kirobbanás segít vissza éberségünkbe, de nyilván Cruz látványa után még ilyen szám mellett sem jöhet szóba az unatkozás. Mindenesetre ez a nyávogás nem egy Be Italian...

Alakot ölt a film!














Megjelenési időpontok
  • December 3.: Premier Londonban
  • December 15.: Premier New Yorkban
  • December 15.: A filmzenei album megjelenése
  • December 25.: Premier az Egyesült Államokban
  • Február 4.: hazai premier

A Nine dalai
Mivel december 3-án minden egyes zeneszám teljes terjedelemben megjelent az interneten, végszóra közzéteszem az összes dalt.

Fergie - Be Italian
Kate Hudson - Cinema Italiano
Marion Cotillard - Take It All
Marion Cotillard - My Husband Makes Movies
Penélope Cruz - A Call from the Vatican
Nicole Kidman - Unusual Way
Sophia Loren - Guarda La Luna
Judi Dench - Folies Bergere
Daniel Day-Lewis - Guido's Song
Daniel Day-Lewis - I Can't Make this Movie


Ezzel a cikkel véget ért a Nine cikksorozata. A főbb szereplők bemutatásával, a lehető legtöbb elérhető zeneszám közzétételével és a képek folyamatos feltöltésével remélem, hogy sikerült kedvet hoznom, de legalábbis felkelteni a figyelmet a filmet illetően. A Nine filmzenéjének megjelenése után biztosan írok bejegyzést a Filmzenék aloldalhoz, de ezek után a musical már főként a díjszezon idején kerül ismét szóba, a kisebb híreket ezentúl Twitteren közlöm.
Cikksorozatok ezután is fognak születni a blogban: az első próbálkozás után jelentősen kevesebb bejegyzés keretein belül fogog bemutatni egy-egy olyan filmet és alkotógárdáját, melyre érdemes lesz odafigyelnie a nagyérdeműnek. Az olvasók természetesen ennek alakításában is részt vehetnek: elég egy-egy hozzászólás alkalmával jelezni azt, amiben már itt előzőleg megállapodtunk.

*Csernák Ákos

1 comment:

Anonymous said...

mit kerestem, koszonom

Post a Comment