December 21, 2012

Asylum: The Origins of Monstrosity/Dark Cousin

Amint az a lentiekből kiderül, a sokat emlegetett 5. rész valóban vízválasztónak számít az Asylum történetében.

The Origins of Monstrosity
A november 21-én sugárzott 6. rész a fordulatokban és akcióban bővelkedő előzmény után behúzta a féket, és egy reflektívebb epizód keretein belül magyarázatot ad sok őrültségre Briarcliff-en belül. 

Az Anne Frank-részekben nem láthattuk a jelen történéseit, ezúttal azonban egy névtelen telefonáló kihívja a hatóságokat Briarcliff-hez, ahol az imposztorok fellógatva várnak a rendőrökre. A telefonáló kiemeli, hogy csak az ő halálukért felelős. Akkor viszont ki ölte meg Leo-t, és ki tartja fogva Teresa-t a pincében?

Az epizód ezek mellett az eredendő gonoszsággal foglalkozik: gyilkos kislányt hoznak Briarcliff-be, az anyja kétségbeesetten várja a választ: születhet-e valaki gyilkosnak? 

Finoman szólva felkavaró az, ami Lana és Thredson között történik a pincében. Megismerjük Thredson életének részleteit: az orvos a társadalomból eredezteti bűneit, és anyát keres magának. Lana hamar meg kell tanulja, hogy a szökési kísérletei helyett Thredson anyaigényeit kell kielégítenie, ha életben akar maradni.

Lana sikertelen szökési kísérlete

A monszinyor feladja a kórházba szállított Shelley-re az utolsó kenetet, s egyúttal véget vet a lány szenvedéseinek. A monszinyor tudja, a szörny Arden munkája. Párbeszédeikből kiderül, Arden azért veti alá kísérleteknek "az evolúció zsákutcáit," hogy létezésük kísérleti alanyokként némi értelmet nyerhessen. A monszinyor véget vetne a kísérleteknek, Arden fenyegetőzése azonban jobb belátásra bírja. A kiiktatandó ellenség, aki a tudományos fejlődés és az egyházi méltóságok útjában áll: Jude. A monszinyor kirúgja Jude-ot, akit a nácivadász megbízott azzal, hogy ujjlenyomatot szerezzen Arden-től. 

A monszinyornak már Arden diktál: Jude nővérnek mennie kell

Az említett paradigmaváltás nem csak az új ütemre vonatkozik, hanem az intézeti hierarchiára is: az ördög által megszállt Mary Eunice nővér félelmetes előrelátással taktikázik, hogy minden esemény a saját menetelését szolgálhassa. A gonoszsága eredetében megismerjük az ártatlan, sokat alázott Mary Eunice-t, akinek az ördög csak szívességet tett azzal, hogy megszállta, s nem hagyja többé alárendelődni. Mary Eunice további gyilkosságokra buzdítja a kislányt, meggyilkolja a nácivadászt, s Arden-t csatasorba állítja mint hű katonáját (máskülönben fény derül az orvos náci múltjára). 

A félszeg Mary Eunice a múlté

Ahogy Mary Eunice nővér átveszi az irányítást, beteljesedni látszik az ördög munkája, és ezzel párhuzamosan a karaktert megformáló Lily Rabe is minimum felnő Jessica Lange-hez, és olyan briliánsan alakítja az ördögöt, amivel az Asylum egyik legkifinomultabb és legszórakoztatóbb résztvevőjévé válik.
A következőkben a két karakter összecsapására számíthatunk: a nácivadász halála előtt még megsúgja Jude nővérnek, ki tette ezt vele.

Jude nővér talál rá a haldokló nácivadászra

Dark Cousin
A halál angyalát (Frances Conroy, az első évad Moira-ja) idézik meg Briarcliff-ben, hogy felszabadítsa a lelkeket. Elmondása szerint a megszállt Mary Eunice is hívta őt, később pedig kiderül, hogy Jude már sokadjára imádkozott érte. Ezúttal a vérbefagyott nácivadász látványa kergeti a nővért az öngyilkosság felé. Mary Eunice szerencsére hagyott neki italt és pengét, Jude pedig szokásához híven a földig issza magát, mielőtt meggyőzi a halál angyalát: még valamit meg kell tennie, mielőtt távozna az élők sorából. Jude-nak persze mindig van egy utolsó nagy tette, amit véghez kell vinnie. Ezúttal az, hogy megkeresse a elgázolt kislány szüleit, és bevallja nekik tettét. Vezeklése már ott elbukik, hogy gyávaságból álnéven jelentkezik be, de az sem segíti megtisztulását, hogy a halottnak hitt lány időközben fiatal nővé érett, s hazaállít, mondván, nehéz műszakja volt. Jude balesetből eredő hite Istenben valóban egy baleset volt hát.

 Jude továbbra sem mer szembenézni múltjával

Mary Eunice a lassan elvérző Grace állapotát szeretné Arden-en leverni, aki viszont tagadja, hogy sterilizálta volna a lányt. A doktor, hogy jóhírét (?) védje, a saját gyógyszereivel egy-kettőre kikúrálja Grace-t. Kit felhívja Thredson-t, hogy az igazolja állapotát, s ekkor végre megérti: minden Thredson tervei szerint halad, hogy Kit végül csak villamosszékbe jusson. A srác megszökik a rendőrségről, hogy visszatérjen Briarcliff-be Grace-hez.

Bármennyire is tetőpontnak szánták az epizódot a készítők, ezúttal nem jártak sikerrel, mert itt kezdett igazán túlzásnak hatni minden, ami Lana-val történik. Az angyal hozzá is ellátogat, de tőle is elutasítást kap. Thredson az erőszakoskodása után megölné a nőt, amiért az csalódást okozott neki, de az altató injekciót Lana sikeresen döfi Bloddy Face-be, majd kimenekül a házból! Jómagam óriási szurkolás közepette, alig várva, hogy végre a jó győzedelmeskedjen, le lettem forrázva, mikor Lana egy olyan férfi - előítéletes és soviniszta, azaz tipikus Ryan Murphy-karakter - autójába száll be, aki előtte talált rá mással hempergő feleségére. Bár maga a jelenet erős és kellően beteg, a sofőr öngyilkossága és ezzel Lana autóbalesete már paródiába hajlik és szinte komolyan vehetetlen. Innen már csak egy lépés Briarcliff, ami már tényleg vicc az eddig is sokat szenvedett nőre nézve.

 Lana újra a betegágyon az évad leginkább visszatetsző fordulatában

A következő részekben már egy pozitív fordulatot várnék, amikor Kit és Lana felülkerekednek ezen az átkozott helyen. Bár Mary Eunice támogatásáról biztosítja Lana-t, de ez nála jobb esetben is Thredson visszahívását jelentheti. Lana tehát lekötözve, Jude nővér kiátkozottan és hitevesztetten, Grace pedig a halál angyala által elragadva: miután Kit megérkezik Briarcliff-be, az őr véletlenül a lányt lövi le, aki Jude-dal és Lana-val ellentétben már készen áll a távozásra. 

A halál angyala (Frances Conroy), és Grace elragadása

A nyolcadik rész előzetese a vendégszereplő Ian McShane-nel. Címe: Unholy Night



*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment