December 28, 2012

Asylum: Unholy Night/The Coat Hanger

December első szerdáján kaptunk egy ünnepi hangulatú felvonást magával a Télapóval, a következő hét főszereplője pedig, mint azt a cím elárulja, egy ruhaakasztó volt. Azóta szünetel az sorozat, de január másodikától érkeznek az Asylum-ot lezáró részek. Addig is bővebben az eddigiekről:

Unholy Night
Bár ez az epizód még a 40 percet is épp csak karcolta, az események sokaságát összefoglalni szinte lehetetlen: ezúttal titkos egyezségek, összeesküvések, megszegett paktumok sora született.

Mary Eunice nagyon érzi az idei Karácsonyt, így nekiáll orvosi eszközökkel, betegek műfogsoraival és hajfürtjeivel feldíszíteni Briarcliff karácsonyfáját. Az egyre komikusabb karakter nagyszerűen ellensúlyozza a tengernyi horrort: az évad egyik legviccesebb és egyben legmegrázóbb jelenetében ajándékot kap Arden doktortól egy pár rubin fülbevaló képében. Mary Eunice lekezelő stílusa egész addig szórakoztat, amíg Arden meg nem osztja az ékszerek történetét: a fülbevalók egy tábori zsidó asszonytól származnak, aki újra és újra lenyelte, majd kikaparta őket ürülékéből, így mentve értékes ereklyéit mindaddig, amíg belső vérzéstől meghalt. A szörnyű történet hallatán Mary Eunice csak még büszkébben viseli ajándékát, Arden azonban szemmel láthatólag megütközve nézi ezt végig.

A táborból szerzett rubinok

Jude belopózik az intézménybe, és Mary Eunice életére tör, a biztonságiak azonban eltakarítják őt a színről. Később szenvedélyes beszédben kéri a Tisztelendő Anya segítségét: érzi, neki kell megszabadítania Briarcliff-et a gonosztól, egyébként ő Krisztus szolgája, sőt, a nemzet az istenkáromlás felé tart, és még egyéb érdekfeszítő érveket sorol fel amellett, hogy alkoholista és szadista személyiségére miért is van szükség a sátáni intézményben.
Jude-ot felkeresi Arden doktor, aki Mary Eunice odalett tisztaságát gyászolja, és a kiátkozott nővérhez könyörög, hogy szabadítsák meg az elveszett lelket. A meglepő fordulat végre összekovácsolja az intézmény két szadista háborodottját egy még nagyobb veszedelemmel szemben.

Jude és Arden megállapodást köt

Mary Eunice kiereszti magánzárkájából az évek óta Briarcliff-ben raboskodó sorozatgyilkos Télapót (Ian McShane), akire a Jude-rezsim alatt sokat szenvedett áldozatként tekint, akinek ideje ismét szárnyalnia. Eunice gondoskodik arról, hogy visszarázza a pszichopata Mr. Emerson-t a Karácsony szellemébe.
Közben Briarcliff rendjének őre, Frank Grace holtteste fölött fogadkozik, hogy a végére jár a lány halálának, akár saját felelősségre vonásának árán is. Miután Mr. Emerson hiába próbálja eltenni láb alól, Mary Eunice gondoskodik a férfi sorsáról. 

Az ördögi nővért külön megdicséri a mit sem sejtő monszinyor annak alázatos munkájáért és a gyönyörűszép karácsonyfáért, s, hogy az öröm fokozódjon, Arden sikerrel csempészi vissza Jude-ot az intézménybe, hogy legyőzhessék a gonoszt. A paktum azonban egy még nagyobb egyezség hazugsága, ami Jude számára akkor válik egyértelművé, mikor Mary Eunice helyett a sértett Télapó bukkan fel. Mr. Emerson pálcázással áll bosszút Jude-on, s miután kellően elfajultak a dolgok, Jude nyakon döfi a Télapót.

 Ajándékbontás

Egy másik front is szerveződik Briarcliff-ben: a begyógyszerezett Kit és a rosszullétektől szenvedő Lana végre csapatot formál. Lana beavatja Kit-et Bloody Face életébe. Thredson persze felbukkan, a két bosszúra szomjas páciens viszont sikerrel zárja őt el a raktárba. Bár Lana gyilkolna, Kit visszatartja őt, hisz szenvedésük okozója egyben az egyetlen bizonyíték saját ártatlanságukra. 

Thredson Lana és Kit foglyává válik

De miért nem jelentették Kit hollétét a hatóságoknak? Mi vár az immáron valóban gyilkos Jude-ra? És mi lesz Grace sorsa, akinek tetemét újfent elrabolják az idegenek Arden szeme láttára?

 Arden nem várt módon szabadul meg Grace holttestétől

The Coat Hanger
A jelenben megismerjük a modern Bloody Face-t az első évad főszereplője, Dylan McDermott alakításában: Johnny állatok nyúzásával kezdte kisgyerekként, majd felfedezte családi gyökereit: ő a hírhedt Thredson-sarj. Innen már csak emlékeznünk kell az előző részben hányó Lana-ra. Johnny beszámolójából biztosra vehetjük, hogy Thredson-t sikerült lebuktatni a múltban, csak így válhatott hírhedt sorozatgyilkossá.

 Thredson és Lana ivadéka
 
Lana-val a hírt Mary Eunice közli a maga metsző és cinikus módján. Az ördög kihangsúlyozza: ennek a gyereknek meg kell születnie. Lana a sütödéből szerez egy fém ruhaakasztót, és gondoskodik sarja sorsáról, de az állapotát kihasználva még szóra bírja a foglyul ejtett Thredson-t, aki mindent bevall, csak Kit hangrögzítőjével nem számol. 

 Lana kísérlete a ruhaakasztóval

A kazettát bár elrejti Kit, Arden feltartóztatja őt, és előáll egy meghökkentő elmélettel. Arden szerint egy fejlett idegen civilizáció fajnemesítésre készül, s ehhez használják Kit-et mint mintadarabot. Szerinte ezért rabolták el a fiútól Alma-t és Grace-t szexuális aktus után, és emiatt nem is hagyják őt meghalni. Arden halálközeli állapotba juttatja Kit-et, ahonnan számítva 2 percen belül vissza kell őt hoznia egy másik szérummal.

Már az első részben kijelentette Grace: bármit adsz ki a világba, azt előbb-utóbb visszakapod. Jude lekötözve tér magához Briarcliff-ben: gyilkosság történt, amiért bűnhődnie kell. A tanúk szerint alkoholista, ördögűzésről és nácizmusról fantáziál, és paranoiás, amit Frank (!) meggyilkolásával tetőzött be. Mindenki ellene vall, a monszinyor azonban nélküle is folytatná szent küldetését, amivel a pápai posztig juthat. Megkereszteli Mr. Emerson-t, és mikor már kellően elvakította őt nagyravágyó és ábrándozó természete, Emerson által keresztre feszítve találja magát. 

Jude-ot és a monszinyort egyaránt eléri végzete

A megszállott Mary Eunice tervei szintén Rómáig érnek; Thredson kiszabadul mielőtt Lana megölhetné őt, Mary Eunice pedig tájékoztatja Lana-t, hogy a vetélés nem ment végbe. Jude Lana-val kezd szervezkedni és eddigi legszimpatikusabb tetteként megszabadítja az intézményt az elmegyilkos Dominique-től; Arden pedig számításainak megfelelően megidézi az idegeneket, de hogy nem tér vissza időben Kit-hez, azt az alábbi látvány biztosítja:

Arden sikeres kísérlete és a sokkoló végeredmény

Most már tudjuk, Lana túléli majd Briarcliff-et, és világra hozza a gyermekét, és Bloody Face kilétére is fény fog derülni. Az ördög és a földönkívüliek jelenléte még nyitott történet, de az alábbi video adhat pár támpontot január elejéig. Azt hiszem, az utóbbi szál Pepper-nél fog kiteljesedni. A 10. rész címe: The Name Game.



*Csernák Ákos

No comments:

Post a Comment