May 1, 2010

2010 nyár (I.)

A negyedéves filmes összefoglaló második feléhez érve (első itt olvasható) ezúttal a májustól augusztusig terjedő filmpremiereket foglalom össze - továbbra is a teljesség igénye nélkül.

Külföld
Miután a nyár a kasszarobbantó filmek időszaka, mindig rohamosan nő a popcorn-mozik premierjeinek aránya, de az idei nyáron lehet, hogy több film szakad a nyakunkba, mint kellene.
A blockbuster-időszakot a Vasember 2. része nyitotta meg idehaza ezen a héten. Az Amerikában május 7-től látható képregény-feldolgozásról eddig meglehetősen vegyes kritikák érkeztek, sokan túlzsúfolt cselekményre és a sok szálat összetartani nem tudó rendezésre panaszkodtak. Scarlett Johansson miatt nálam mégis kötelező lesz! Május második hetén debütál a Robin Hood, aminek már most a folytatását tervezik, de a bőrlehúzás fogalmát újraértelmezendő, érkezik a Shrek 4, ami mellett egyelőre öt ásítás közepette tudok elmenni; jön a Szex és New York 2, aminek gány poszterei és egyéb médiaanyagai tökéletesen előrejelzik igényessége szintjét; és végre jön a Perzsa hercege - Az idő homokja, aminek előzetese alapján hátborzongató látványvilágra számíthatunk, de a PG-13-as besorolás elszomorító (ez idehaza a 12-es korhatárnak felel meg). A kommersz filmek tömkelegéből azonnal kiugrik a visszafogottabb, több szálon futó családi drámának ígérkező Mother and Child Naomi Watts főszereplésével.

Jake Gyllenhaal és Gemma Arterton a Perzsa hercegében

Júniust egy érdekesnek ígérkező sci-fi/horror váltja: a Splice című film két tudósról szól, akik állati és emberi DNS-láncok kombinálásával új fajt hoznak létre. A Gyilkosok című akármiről elég tudni annyit, hogy Katherine Heigl és Ashton Kutcher játsszák a főszerepeket, a rendező pedig többek között az Anyád napja című borzalom elkészítésével büszkélkedhet, s máris világossá válik, melyik filmre nem leszünk kíváncsiak. A hónap további premierjei az A-csapat, amit én némi fenntartással, de azért várok, aztán újabb képregény-adaptációként érkezik a Jonah Hex a remek Josh Brolinnal és Megan Fox-szal, mint díszítőelem(sem), de a hónap egyik legígéretesebb darabja kétségkívül a Toy Story 3, ami az előzetesek alapján hű marad előzményeihez. Nem-kommersz vonalon jön Tilda Swinton, mint filmes jelenség kíséretében a '30-as évek Olaszországában játszódó I Am Love.

Tilda Swinton megigéző tekintete az I Am Love-ban

Júliusban érkezik az új Alkonyat-film és M. Night Shyamalan sokadik visszatérési kísérlete, Az utolsó léghajlító. Ja, Nicolas Cage is megpróbál visszatérni a csúcsra, ezúttal A varázsló tanonca című filmben, aminek trailerét elnézve úgy érzem, nem ez lesz az a bizonyos sorsdöntő darab Cage filmográfiájában, de persze jobb bizakodni. A hónap végén érkezik a Kutyák és macskák 2. Most, hogy egy kupacba gyűjtöttem a nem katarzis-esélyes filmélményeket, jöjjön a lényeg! Július 9-én lesz a premierje Antal Nimród új amerikai filmjének, a Predators-nak. Mint magyar, úgy gondolom, ezt kötelező lesz megtekinteni. A hónap közepére nagy harc várható a bevételi listák éléért: egyszerre debütál az Eredet című film, amire nyilván még azok is kíváncsiak, akik nem vonzódnak a Batman világához, hisz Christopher Nolan új filmjének előzetesét elnézve agytekervényeket csavargató, összetett, ráadásul elképesztő látványvilágú filmre számíthatunk a zseniális Leonardo DiCaprio és Marion Cotillard főszereplésével. A ring másik oldalán veszi fel a kesztyűt Angelina Jolie a Salt című akció-krimiben, ami eredetileg Tom Cruise-t főszerepeltette volna. A fantasztikus előzetes alapján én egy már jól ismert alaptörténetű filmre számítok, ami reményeim szerint bőven túlhaladja majd az átlagos szintet.

Eredet

Augusztusban érkezik a Step Up 3D, ami bizonyosan nagy dobbanás lesz, hisz a második részt is zabálta a nép, pedig az tényleg minden színvonalat alulmúlt. Az Eat, Pray, Love című regényadaptációt impozáns szereplőgárdája (Julia Roberts és Javier Bardem mint főszereplők, Viola Davis és James Franco mint mellékszereplők) mellett a rendező személye miatt emelném ki, aki nem más, mint Ryan Murphy, a Kés/alatt alkotója. A rendező korábbi projektjei között szerepelt az azóta meghiúsult Need című dráma, jelenleg pedig a Glee című sorozat felett atyáskodik. A filmet már most az idei év Julie & Julia-jaként aposztrofálják, ami nem is hangzik rosszul! A hónap legtökösebb filmje lehet a The Expendables című akciófilm, melyet Sylvester Stallone rendez, a színészgárda pedig Mickey Rourke-tól kezdve Dolph Lundgrenig temérdek jelentős akciósztárt vonultat fel. Nem kevésbé fontos szempont továbbá, hogy ez a tavaly decemberben elhunyt Brittany Murphy utolsó filmje is egyben. Debütál még a Nanny McPhee második része, amitől csak azért nem irtózom előre, mert az első rész is remekül összerakott, kedves, szerethető és emlékezetes film volt, Emma Thompson nüansznyi megnyilvánulásait pedig ebben a részben is remélhetőleg viszontláthatjuk. A Piranha 3D előzetese nemrég került ki az internetre, azt elnézve előbb nevetünk majd, minthogy megrettennénk, de legalább vidáman zárul a nyár.

The Expendables poszter


Holnap felkerül a nyár hazai premierjeinek összefoglalója is.
*Csernák Ákos

5 comments:

rpepe said...

Az összes film közül az Eredetet várom a legjobban! Nolan mesterben még nem igazán sikerült csalodnom! Esetleg egyetlen filmje nem nyerte el annyira a tetszésemet, az pedig az Insomnia volt! Nézhető volt az is csak nem annyira profi mint a többi testvére!
Valahol azt nyilatkozta a következő filmjéről a rendező h élete műve! Jobb mint az utolsó Batman film! Remélem igy is lesz, nem kell csalodnom!
Szóval jólius közepén irány a mozi egy kis agytornára! Ja és nagyon jo lenne az is ha szinkronosan jönne ki rögtön! Erről tud valaki valamit?

Atonemovie said...

Egyelőre nincs kijelölve a hazai premier dátuma, lehetséges, hogy a kinti sikertől teszik függővé?
Szerintem egyébként lesz kellő hype ahhoz, hogy megérdemeljen egy szinkronizálását, mert a hazai mozis piacon egy film sikere általában nem is a filmtől függ, az emberek úgy ülnek be moziba, hogy kiválasztják a repertoárból a szinkronos darabokat. :)

rpepe said...

Engem nem zavar ha egy film feliratos, sőt! Néha jobban is szeretem ugy nézni! Az Eredet viszont azt mondják h elég bonyolult odafigyelős film lesz, ezért lenne jo h ha szinkronosan jönne ki! 100%ban a filmre szeretnék figyelni! :)
Amugy neked melyik lesz a legváróssabb?

Unknown said...

Így van!
Bár én szinkronizált filmen ülve mindig azon agyalok, hogy az iparosmunka miatt mennyit veszítek a filmélményből...
Ilyen szempontból inkább azt mondom, hogy beülök akár kétszer egy hasonlóan agytekervényes filmre, csak a színészek saját hangját hallhassam. :)
Számomra is elsősorban az Eredet... Nagyon várom, és nagy hatásra számítok. Második körben a Salt, mert mindkét trailere teljesen lenyűgözött, és bízom benne, hogy nem sablonhülyeség lesz, hanem logikusan felépített és csavaros.

Unknown said...

c=Atonemovie, csak más fiókba vagy jelentkezve!

Post a Comment