August 4, 2010

Hiánycikkek

Igen megható látni, hogy az Alkonyat sorozat minimum díszdobozos/extra/egylemezes változatban gyilkolja ízlésvilágunk és tűrőképességünk határait a boltok polcain, de felfrissítő volna olyan címekkel is összefutni már, amik vannak olyan igényesek, hogy még hazai forgalmazóik sincsenek.
Összeszedtem pár filmcímet, amiért már régóta sóvárgok, hogy akár moziban viszontláthassam, a későbbiekben pedig saját polcom legfőbb díszelemeivé, és gyűjteményem büszkeségeivé válhassanak. (Címekre kattintva jól összerakott trailerek.)

Az ugrás után bővebben.



  1. A NŐVÉREM HÚGA
    Az Amerikában tavaly nyáron debütált filmnek itthon híre sincs, pedig Cameron Diaz elég húzónév volna, hogy legalább egy fapados kiadványt áldozzanak rá a forgalmazók. Diaz egyébként teljesen mellékes a filmben, itt a prímet két fiatal színésznő viszi, akik remélhetőleg évtizedek múlva megérdemelt glóriájukban ragyognak majd. A film egy olyan lányról szól, akit azért hoztak a világra, hogy nővére donorja lehessen. A lány azonban beperli szüleit, mondván joga van a saját teste felett rendelkezni. A nővérem húga nem elég, hogy minden porcikánkat átható mozi, ami olyan érzéseket produkálhat a nézőben, amire még csak nem is számítottunk, de mindemellett végig képes mellőzni a giccset, és hatásvadászat nélkül hatni ránk.



    Jelenet A nővérem húga című filmből


  2. PRECIOUS
    Nem tudnám megmondani, hogy a Precious hogy fogyna a hazai boltok polcairól, de attól tartok, ezt a filmet már csak azért sem akarják behozni kis hazánkba, mert le kéne szinkronizálni, csakhogy úgy meg semmit nem ér a film. Ezt nem célzásnak szánom a mai szinkronok színvonalát illetően, de tény, hogy Mo'nique és Gabourey Sidibe alakításának jelentős részét képezi hanghordozásuk. Előbbi maga az Ördög, nagy betűvel, míg utóbbi a megrontott ember. Bár lehet, hogy a film már azért sem volna piacképes itthon, mert túl sok igazságot mond ki olyanokról, mint család, ember, humánum. Ez a mű még csak a drámára vágyó sznobok kedvence sem lehetne, mert ami a Precious-ben lezajlik, az maga a pokol, az élet egy olyan leírhatatlan eredménye, amiért jobb heves hálaadásba bocsátkozni, amiért nem nekünk kell megélni.




    Jelenet a Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire című filmből


  3. EDEN LAKE
    Az Eden Lake nem tudni mikor, de várhatóan még idén DVD-n érkezik. Nem mintha ez megnyugtató volna annak fényében, hogy itthon sem kevés rajongót gyűjtött maga köré ez a - szintén túl valóságos - thriller. Bár lehet, a horror szó jobban megállja a helyét, elnézve, hogy az angol senkiházi fiatalság mivel tölti el szabad idejét. Pedig a filmben csak egy szerelmes pár akarna egy zavartalan hétvégét eltölteni az Eden tónál. Hát persze, hogy jönnek az utolsó emberi férgek, amiket manapság el tudnánk képzelni, hogy tönkre tegyék a szerelmesek meghitt enyelgését. A film már csak azért is meghökkentő, mert nem csak film. Fórumokon is találni Angliában élők hozzászólásait, akik alátámasztják a filmben látottakat: azt a mocskot, a brutalitás azon fokait, amivel az unatkozó vandál barom kamaszok eltöltik meglehetősen sok szabadidejüket.



    Kelly Reilly az Eden Lake-ben


  4. FUNNY GAMES
    Hasonlóan pazar alkotás, de számomra még az Eden Lake-nél is több a Funny Games, amiről már a blog csíráinál írtam, és azóta újabb megrökönyödésként kellett kezelnem, hogy egy 2007-es film egészen idáig nem jutott el hozzánk. Azóta persze tudatosodott is bennem, hogy ha eddig nem, akkor ezek után sem valószínű. Pedig Michael Haneke filmje brutális, erős, meghökkentő és kiábrándítóan fojtogató, merő zsenialitás. Na most, hogy ennyi jelzőt sikerrel pakoltam egymás mellé, hadd támasszam alá érvekkel is. A Furcsa játék nem a benne lévő vérontásról híres (hírhedt). Nem is túl eseménydús. Ami történik benne, és nem akarok spoilerezni, az szimplán földhöz vág, ahonnan jó ideig nem fogsz feltápászkodni. Emellett lassúságával is olyan adrenalin-bombát képes jelenteni, amiből jó ideig nem térsz észhez. S mire ez megtörténne, addigra rájössz, hogy ezt a filmet újra meg fogod nézni. És akkor kezdődik minden elölről.



    Naomi Watts a Funny Games U.S. című filmben


  5. AZ ÚT
    Végre egy pozitívum: információm szerint szeptember magasságában megjelenik a sokak szerint minden idők legjobb posztapokaliptikus filmje. Tegnap néztük moziban, és én csak azért nem merem alátámasztani az állítást, mert nyilvánvalóan még nem láttam minden, hasonló témájú filmet. Pedig valahol érzem, hogy hiába néznék, ehhez foghatót nem találnék. Ilyen depresszív, felkavaró filmmel nem mindig találkozik szívesen a néző. Elismerem, talán van bennem némi mazochizmus, amiért tegnap már többedszerre ültem le beleborzongani abba a jövőképbe, ami akár a holnapunk is lehetne. Elgondolkodni azon, hogy Te képes volnál-e saját gyermeked fejéhez pisztolyt szegezni. Hogy lenne-e benned elég erő ahhoz, hogy bízz a szebb jövőben, és ne repíts saját agyad mélyére egy golyót, hogy egy pillanat alatt megszűnjön minden. Végül a könyv hátlapján lévő idézet, ami fölött megdermedve ülök, akárhányszor olvasom: "Ha a fiú nem Isten igéje akkor Isten sosem szólalt meg". Nos, ez az a mélység, ami miatt számomra Az út nagy kedvenc. A moziból kifelé jövet pedig épp elég bánattól megüresedett arcot láttam ahhoz, hogy tudjam: nem csak belém égette magát a film.



    Jelenet Az út című filmből


Ötből egy film biztosan jön, egy pedig valószínűleg jön. Kívánni sem mernék többet, igazán megnyugtató arány ez is. Benneteket ott lenn vár az az úgynevezett komment link, amire kattintva megoszthatjátok, mi kellene még, hogy együtt merüljünk melankolikus bánatba, amiért ennyi jó film nem jut el hazánkig. És akkor az én felsorolásom még zömével amerikai filmekből áll.... Erről jut eszembe: az Antikrisztus mikor jelenik meg?

*Csernák Ákos

1 comment:

Atonemovie said...

Csak le kellett írni, íme Az út konkrét megjelenési időpontja:
http://tinyurl.com/33k9w7x

Post a Comment